Bart Wallet en Natascha van Weezel blikken terug op 2024 met speciale gasten 

podcast #18

twee portretten een man en een vrouw tegen donkere en rode achtergrond

Oudkerk, Van Praag en Schrijver

In deze aflevering zijn de liberale rabbijn Marianne van Praag, Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier en Rob Oudkerk te gast bij deze speciale oudejaarsbijeenkomst van de podcast Wallet & Van Weezel, gepresenteerd in het Nationale Holocaust Museum in Amsterdam.

Oudkerk is oud-politicus, publicist, kleinzoon van David Cohen en zoon van Virrie Cohen, de hoofdpersonen in de historische dramaserie De Joodse Raad die dit jaar zoveel publiek trok en de Nipkowschijf won, de meest gezaghebbende televisieprijs van Nederland.* 

Hoe kijken Van Praag, Schrijver en Oudkerk terug op 2024? 

Onrust

Alle drie vertellen over de maatschappelijke onrust, het toenemende antisemitisme en hun professionele en persoonlijke worsteling daarmee. 

Emile Schrijver blikt terug op de opening van het Nationaal Holocaustmuseum en de rellen die er waren. ‘Hadden we de president van Israël niet moeten uitnodigen’?, vraagt Schrijver retorisch. Geen denken aan, bovendien ‘een museumdirecteurtje nodigt geen staatshoofden uit. Dat doen andere staatshoofden.’

Marianne van Praag vertelt over de initiatieven die zij neemt vanuit haar gemeente in Den Haag om in verbinding te blijven met andersdenkenden. Van Praag vertelt over de enorme aanwas die haar gemeente krijgt sinds de oorlog in het Midden-Oosten. Mensen zoeken elkaar op om hun verwarring en droefheid te delen met mensen die het begrijpen. Dat duidt op een toenemend isolement van joden in Nederland. 

Uitburgering

Rob Oudkerk deelt zijn ontzetting over de normalisering van beveiliging van Joden in de Nederlandse samenleving. Nu lijkt er zelfs sprake te zijn van een ‘uitburgering’ van joden in Nederland, zo varieert Oudkerk op het ‘gebrek aan inburgering’ dat verweten wordt aan kinderen van migranten. Oudkerk refereert aan een reeks incidenten zoals organisatoren die even geen ‘Jiddische’ Jazz in hun zaal willen, maar Jazz zelf is oké. Of voorstellingen met een joods thema die worden afgelast ‘vanwege veiligheidsrisico’s’.  

‘Maar waar moet ik heen?’, vraagt Oudkerk. “Ik heb nu een unheimisch gevoel bij Israël”, zo bekent hij.  

Samen kijken ze vooruit. Wat is er nodig om het tij te keren? Kan dat wel? 

Wallet & Van Weezel

Bart Wallet is hoogleraar Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij de leerstoel voor joodse geschiedenis in Nederland bekleedt. Hij is een vooraanstaand auteur op het gebied van joodse geschiedenis en religiegeschiedenis. Natascha van Weezel is auteur en documentairemaker. Haar werk wordt sterk beïnvloed door haar familiegeschiedenis met ouders Anet Bleich en wijlen Max van Weezel, beide kinderen van Holocaustoverlevenden. Zij pleit voor empathie en is een pleitbezorger voor het radicale midden waarin ruimte is voor meerdere perspectieven. 

*Rob Oudkerk schreef in De Vrijdagavond een voorbeschouwing op deze serie: Iedereen moet de dramaserie over de Joodse Raad gaan zien. En na de serie: Angstaanjagend herkenbare woorden in reacties op De Joodse Raad.

De podcast Wallet en Van Weezel verschijnt elke week op NPO Luister en andere podcast platforms zoals Spotify (hieronder).

Luister en lees meer op het platform Joodse Wereld van de EO

Over Bloom 162 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, actuele kunst en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Mede-oprichter en eindredacteur van De Vrijdagavond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*