Wij waren allemaal niet goed genoeg om prof te worden. Wel in New York, op de Yeshive University

In onze jeugd stond voetballen centraal. 

Iedere dag na school waren we bezig met een bal. We gingen zo snel mogelijk naar het schoolplein op Rosj Pina zodat we ongestoord nog zeker een half uur konden overschieten.

Ieder van ons had de kinderdroom om prof te worden. Omdat ik links trapte, wilde ik altijd Rob Rensenbrink worden. Maar toen – net als nu – had ik niets weg van een slangenmens.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we allemaal niet goed genoeg waren om prof te worden. Ook niet een klein beetje. 

Eerste elftal Rosj Pina

Ik ben nog steeds trots dat ik aanvoerder was van het eerste Rosj Pina   team dat de eerste ronde van een toernooi overleefde. Meestal gingen we er van af met boter en suiker en vaak met dubbele cijfers, maar in die eerste ronde kwamen we een team tegen van ons eigen niveau. 

We waren de helden van de school en veel medescholieren kwamen de tweede ronde kijken. Dat hadden ze beter niet kunnen doen. Wij verloren de daarop volgende wedstrijd met 9-1, dus de droom was snel voorbij.

Yeshive University

Toen mijn zoon veertig jaar later in Amerika op de Yeshive University ging studeren, werd hij als keeper geselecteerd voor het voetbalteam.

Het wordt daar zeer serieus genomen, ze gingen een week op trainingskamp en iedere dag werd er gedurende het seizoen getraind.

Het niveau was niet fantastisch, maar dit is Amerika en sport wordt daar uiterst serieus genomen. Voor mijn zoon was het een  prachtige ervaring en heeft er vrienden voor het leven aan overgehouden. En een uitstekende basisconditie. Veel Israëlische goede voetballers kwamen binnen met een beurs.

Altijd baseball cap op

Dat het serieus nemen van sport zijn vruchten kan afwerpen bewijzen twee jonge alumni van de Yeshive University. 

Jacob Steinmetz komt uit Woodmere, New York en is geselecteerd voor een Minor League Baseball (honkbal, eerste divisie) team. Tijdens de contractonderhandelingen heeft hij bedongen dat het team te allen tijde waar ze ook spelen er kosher eten voor hem moet regelen. 

Op sjabbat wordt een hotel geregeld van waaruit hij kan lopen naar het stadion. Hij heeft altijd zijn baseball cap op zodat hij iets op zijn hoofd heeft.

Ryan Turrell is ook bezig een sportcarrière te maken, maar dan als basketballer. Dit talent speelt in de NBA-minor league. Hij speelt continu met zijn keppel op, en uiteraard houdt hij zich ook volledig aan de halacha. 

Turrell is net voor het nieuwe seizoen gecontracteerd voor een Israëlisch premier league basketbalteam, wellicht is hij daar ook de eerste die zijn keppel ophoudt.

Turrell en Steinmetz zijn vrienden van elkaar en wisselen vaak ervaringen uit.

Elliot Steinmetz coaching, foto Yeshiva University Athletes

Het hoofd van de sportafdeling is Elliot Steinmetz van Yeshive University (de vader van de honkbalspeler) is heel trots en verwacht de komende jaren nog meer talentvolle spelers af te leveren.

Tennismeiden met lange rokken

Vooral tennis wordt op een hoog niveau gespeeld. Ieder jaar doen zowel de jongens als de meisjes mee om het kampioenschap. Grappig detail is dat de meisjes sporten met lange rokken.

Dus voor iedereen die mee heeft gedaan met Jom Ha Voetbal en nog niet ontdekt: hou vol, er is hoop en toekomst als je de sport serieus neemt.

Studentes Yeshiva Universiteit, New York, bron: Yeshiva tennis woman


cover: Yeshiva Maccabees, bron: Yeshiva University Athletes

Over Jair Eisenmann 22 Artikelen
Jair Eisenmann is vader en echtgenoot en geboren en getogen in Amsterdam. Jair is ondernemer in de farmaceutische industrie. Binnen joods Amsterdam heeft hij in vele besturen gezeten onder andere bestuur NIHS en hij is medeoprichter van AMOS. Hij was jarenlang actief in de Amsterdamse politiek als deelraadslid van de VVD en later als vice voorzitter VVD Amsterdam. Jair was vooral medeoprichter, en nu voorzitter, van de Stichting Gilat die theatervoorstellingen organiseert in kinderziekenhuizen in Nederland en Curaçao. Sinds drie jaar woont hij in Jeroesalajim.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*