De Joodse Raad wint Zilveren Nipkowschijf

Prijswinnaar

Portretten hoofdrolspelers De Joodse Raad

Arnoud Bruinier, eindredacteur drama van de EO:
“We zijn enorm vereerd met de toekenning van de prestigieuze Nipkowschijf aan De Joodse Raad. Er is intensief en met veel liefde en toewijding aan deze serie gewerkt door producent Levitate, regisseur Paula van der Oest, scenarist Roos Ouwehand en alle andere betrokkenen.”

Het kwaad

Tijdens de uitreiking van deze prestigieuze prijs voor de beste tv-productie van 2023 op donderdagmiddag 12 juni in het Amsterdamse Ketelhuis vervolgt Brunier met: “De serie vertelt wat er kan gebeuren als het kwaad stap voor stap meer ruimte pakt en de grenzen van het toelaatbare verschuiven. Een verhaal wat urgent blijft. Ik ben ongelofelijk dankbaar dat mediajournalisten en tv-recensenten via deze prijs hun waardering hebben onderstreept.”

De Zilveren Nipkowschijf wordt jaarlijks toegekend door een jury van Nederlandse mediajournalisten en dagblad tv-recensenten. Naast De Joodse Raad drongen dit jaar tot de laatste drie nominaties door: Bodem van Eva Crutzen en De Afhaalchinees van Kelly-Qian van Binsbergen over haar adoptie als Chinees meisje door een Hollands echtpaar.

Meer dan een miljoen kijkers per aflevering

De vijf afleveringen van De Joodse Raad werden wekelijks door meer dan een miljoen kijkers bekeken. Twee maanden na de laatste aflevering zijn er daar bovenop ruim twee miljoen streamings genoteerd.

Jonge vrouw met schort en jodenster
Claire Blender als Virrie Cohen in De Joodse Raad

Pierre Bokma

Hoofdrollen werden gespeeld door Claire Bender als Virrie Cohen, Pierre Bokma als haar vader Joodse Raad co-voorzitter David Cohen en verder door Malou Gorter, Monic Hendrickx en Jack Wouterse als mede-voorzitter Abraham Asscher.

Lesmateriaal

Inmiddels is er lesmateriaal ontwikkeld waarin leerlingen leren over de historische Joodsche Raad zelf en worden ze gemotiveerd om zich in te leven in mensen van wie de levens bedreigd worden tijdens een oorlog. Welke keuzes heb je in zo’n onmogelijke situatie? Om de educatieve impact van de serie zo groot mogelijk te maken blijft aflevering 1 langer dan normaal gratis beschikbaar via NPO Start.

Rob Oudkerk over De Joodse Raad

De Vrijdagavond besteedde ruim aandacht aan deze nu bekroonde serie, onder andere door aangrijpende artikelen van Rob Oudkerk, kleinzoon van David Cohen. Oudkerks enthousiasme over deze serie: Iedereen moet de Joodse Raad bekijken en over de vele reacties die hij kreeg: Angstaanjagende bekende woorden over De Joodse Raad.

De historische Joodse Raad, Amsterdam

cover foto met dank aan de persdienst van de EO

Over Bloom 149 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, actuele kunst en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Mede-oprichter en eindredacteur van De Vrijdagavond.

2 Comments

  1. Er zou een gevolg series komen, maar het was tegen gehouden. Meer nieuws nu dat de series een prijs heeft gewonnen?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*