Poerim in Manhattan

Purim in NYC in letters

Poerim is niet ongestoord aan ons is voorbijgegaan, want zoals alles, wordt in Amerika Poerim groots gevierd.

We luisterden naar de megille in de Altneu Shul. Dit is denk ik de snelst groeiende gemeente van de wereld met officieus als laatste nieuws: ze hebben waarschijnlijk een eigen gebouw. 

Eerst werd Maariw gedawent en een half uur later werd de megille in een theater gelaaind. Op het podium stond degene die voorging (de Baal Hakore) in het voorlezen van de Megille.

Naast hem stond een zandtekenaar die simultaan met het laainen het verhaal tekende, prachtig en de kinderen waren doodstil.

Poerim door een zandtekenaar

Gewoon naast mijn vrouw

Ook wel apart: omdat het geen officiële dienst was zat ik gewoon naast mijn vrouw. Ik zei nog tegen haar je mag in mijn megille meekijken, maar ze wou lezen met puntjes.

Na de megille was er een concert voor de jongeren onder het motto we shall dance again. Dat was een uitbundig feest, er waren bijna zeshonderd kaarten verkocht, maar niet voor deze jongen.

Vanochtend zijn we ook naar Altneu gegaan voor shachariet en daarna was er een groots kinderfeest. Ook niet voor deze jongen.

Rabbijn Pinto’s Poerim

Bij ons in de buurt is de kille van de beroemde en beruchte rabbijn Pinto door velen gezien als een heilige, maar hij heeft ook voor omkoping gezeten in Israël. Zijn beweging om hem heen is heel rijk en hij heeft een prachtige shul, maar hij zelf leeft een bescheiden leven.

Zijn stichtingen geven miljoenen weg voor de armste mensen in Israël. Op Poerim komt hij naar de shul want meestal laat hij zich niet in shul zien.

Rabbi Yoshiyahu Pinto in het Shuva Israel center in Manhattan, Poerim 2024

Meer dan honderd flessen

Tientallen wachten in de gang op een bracha van hem. En in de feestzaal staan al zeker meer dan honderd flessen met sterke drank klaar. Beloofd een wild feest te worden. Dat werd het ook tot de volgende ochtend zes uur.

Op vijf minuten loopafstand is volgens velen de rijkste shul van de wereld. Want de Fifth Avenue Synagogue heeft de meeste miljardairs als lid. 

Fifth Avenue voor 36 miljoen verbouwd

De afgelopen vier jaar was de shul in verbouwing. Naar het schijnt, is er voor 36 miljoen verbouwd. Dat kun je echt wel zien want het is heel mooi maar ook niet over de top. Een echte aanrader om er een keer naartoe te gaan.

Je ziet ook dat deze makeover ze goed heeft gedaan, ze organiseren veel mooie evenementen. Zo kwam de beroemde New Yorkse Congressman Ritchie Torres van de Democratische partij langs om te spreken. En een week nadat opperrabbijn Mirvis naar AMOS komt is hij te gast in de Fifth Avenue. 

Shulentocht op Poerim

Normaal gaan mensen tijdens Jom Kipoer op shulentocht, wij deden het met Poerim. We zijn behoorlijk onder de indruk. Volgend jaar doen we een shulentocht aan de West Side van Manhattan.


Rabbi Benjamin Goldschmidt van de Altneu Shul: 

“The acceptance of reality is the beginning of wisdom.” 

Zo schrijft rabbijn Goldschmidt in een opinieartikel in Haaretz:

If Israel’s Left Ever Wants to Regain Power, It’s Got to Stop Hating the Haredim.
Haredi Jews are not naturally right-wing or anti-peace. It’s the antagonism and ignorance of Israel’s left and center towards them that has serially pushed them into Netanyahu’s arms.


cover: Purim in NYC poster van Chabad dot org

Over Jair Eisenmann 19 Artikelen
Jair Eisenmann is vader en echtgenoot en geboren en getogen in Amsterdam. Jair is ondernemer in de farmaceutische industrie. Binnen joods Amsterdam heeft hij in vele besturen gezeten onder andere bestuur NIHS en hij is medeoprichter van AMOS. Hij was jarenlang actief in de Amsterdamse politiek als deelraadslid van de VVD en later als vice voorzitter VVD Amsterdam. Jair was vooral medeoprichter, en nu voorzitter, van de Stichting Gilat die theatervoorstellingen organiseert in kinderziekenhuizen in Nederland en Curaçao. Sinds drie jaar woont hij in Jeroesalajim.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*