Fake news speelt lugubere rol 

Israel VaNDAAG

tekening van gele wieken met daarnaast foto van meisje dat met Israelische vlag zwaait.

Een van de grote problemen van deze tijd is fake news. Feitenvervalsing is van alle tijden, maar door de social media is de schaal dermate enorm dat heel grote delen van het publiek eraan worden blootgesteld. Waardoor de vervalsingen onvergelijkelijk veel meer effect hebben dan vroeger. 

In de vreselijke oorlog tussen de Palestijnse terreurorganisaties en Israël speelt fake een rol van betekenis. Vaak een lugubere rol. Zo maakt het Palestijns Ministerie van Gezondheid in Gaza – geheel beheerd door Izz-al-Din al Kassem, de gewapende vleugel van Hamas – dagelijks bekend hoeveel doden er nu weer door Israël zijn gevallen. We zitten al ver boven de vijftienduizend, waarvan de meeste kinderen zijn, en zijn hard op weg naar de twintigduizend. Die getallen hebben grote gevolgen. 

Anti-Israëlische organisaties

Miljoenen betogers gaan de straat op om hun hevige ongenoegen te laten horen tegen deze vermeende genocide door Israël. Allerlei anti-Israëlische organisaties zoals Human Rights Watch, Human Rights Forum, Amnesty International, Pax Christi, ‘Een Abject Joods Geluid’ maken dankbaar gebruik van de opgaven van het Hamas Ministerie om in de social media de Joodse hond zo hard mogelijk te slaan. Dat veel van de betogers Israël meer haten dan dat ze Palestijnen lief hebben en dus maar al te graag bereid zijn om de fake met huid en haar te geloven is een detail.

Onzekerheid over aantallen

Zeker, er vallen Palestijnse doden in deze gruwelijke strijd, terroristen en ook burgers, en ook onschuldige burgers. Hoe kan het ook anders? Alleen over de aantallen bestaat geen enkele zekerheid. Bovendien is een belangrijk deel van de doden lid van één van de zes strijdende terreurorganisaties in Gaza, en zijn veel van de gedode kinderen, waarmee Hamas graag mag schermen, onder de 18  én Hamasstrijder. 

Hamas is absoluut geen betrouwbare partij, denk aan de leugens rond de eigen raket op een ziekenhuis in Gaza stad. De filmpjes op X die dode Gazaanse slachtoffers laten zien die moeten niezen of die even later weer gezond en wel opspringen en hun bebloede verbanden afleggen zijn legio (hoewel ook daaronder fake producten zitten). 1

Beelden gegenereerd met AI

En de vele honderden foto’s en films van kleine kinderen die omkomen in het Israëlisch geweld zijn bijna altijd bewezen fake en vaak gegenereerd met behulp van Artificial Intelligence (zoals nogal eens te zien valt aan overtollige vingers of een vreemde glans in de ogen). En de UNRWA is nu al op zoveel leugens betrapt dat ook hún mededelingen met een forse schep zout moeten worden genomen.

En Israël dan? Geen fake? Er zijn enige verzonnen of overdreven verhalen in de omloop over de wreedheden van 7 oktober. Alsof er niet genoeg in werkelijkheid is gebeurd. Die verzinsels doen ons kwaad, en ze worden ook systematisch door de Israëlische overheid ontkend. De woordvoerders van het leger, de opperbevelhebber en de minister van Defensie heb ik persoonlijk – wat dat dan ook zegt – niet op enige leugen of overdrijving kunnen betrappen. 

Netanyahu vertelt voortdurend sprookjes

De premier des te meer. Netanyahu vertelt voortdurend sprookjes, over het verleden, het heden en de toekomst. Hoezeer de catastrofe van 7 oktober eigenlijk ieders schuld was behalve van hem, en hoezeer hij alles geheel en al onder controle heeft. En dat de misdaden van Joodse settlers op de Westbank tegen Palestijnse boeren niet meer zijn dan geïsoleerde incidenten, zonder betekenis, zoals hij onlangs nog in een antwoord op ongeruste vragen van president Biden beweerde. 

Explosieve sfeer Westbank

Het tegendeel is waar: de acties van settlers nemen schrikbarend toe in aantal en gewelddadigheid en zijn mede verantwoordelijk voor de zeer explosieve sfeer op de Westbank. En om het nog erger te maken doen sommige onderdelen van het leger en de grenspolitie niets om dat te beteugelen, of participeren af en toe zelfs in de wandaden. Zij voelen zich aangemoedigd door de ultrarechtse minister BenGvir en door Netanyahu zelf. 

Nog afgezien van de volstrekte immoraliteit van deze geweldplegingen maken ze de Westbank rijp voor een massale explosie van Palestijns geweld. Terwijl Israël allerminst zit te springen om nóg een front. We hebben met Hamas,  Hezbollah en de Houthi’s al genoeg om ons om te bekommeren.

Fake premier 

Wat betreft premier Netanyahu kan de vraag gesteld worden: premier van wie eigenlijk nog? Hier in Israël hechten steeds minder mensen enig geloof aan wat hij zegt. Zijn gezag neemt met de dag af. Netanyahu is zelf een fake premier geworden. Zojuist is weer een juridisch proces tegen hem begonnen, de beschuldiging luidt: corruptie. Een fatsoenlijk mens was al lang afgetreden.


1 zie The casualty figures in Gaza are a scam


cover illustratie Talma Joachimsthal

Over Ron van der Wieken 13 Artikelen
Ron van der Wieken is geboren in Londen waar zijn ouders terechtkwamen na omzwervingen die begonnen bij de Duitse inval. Ron groeide op in Scheveningen, was enthousiast lid van Haboniem en toog naar Amsterdam om daar geneeskunde te studeren. Actief in de NZSO, na zijn artsexamen een jaar in Tel HaShomeer in Israël gewerkt. Van der Wieken werd internist en daarna cardioloog. Veel bestuursfuncties bekleed, zoals voorzitter van de LJG Amsterdam, het Verbond voor Progressief Jodendom en het Centraal Joods Overleg. Nu in ruste, woont met zijn vrouw in Jaffo en ook nog een beetje in Amsterdam. Van hun drie kinderen wonen er twee in Israël.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*