Chanoeka (en kerst) in Jeroesjalajiem

Lichtpuntjes #5

tekening met acht kaarsjes en magen david in het midden

Waar elders het straatbeeld in december compleet verandert in winter wonderland merk je daar in Jeroesjalajiem bijna niets van.

De commercie maakt van kerst een warm feest en de uitingen op straat hebben die uitstraling. Chanoeka in Jeroesalajiem heeft dit in eerste instantie niet, sterker nog, van donkere dagen kan je hier niet echt spreken.

Het is op dit moment buiten 25 graden en er is een strakblauwe lucht. Ook wordt het vroeg donker, maar dat is ook alles wat het een decembergevoel geeft.

Wat dit jaar wel opvalt: het lijkt dit jaar geen Chanoeka te zijn. Aan het  straatbeeld te zien, lijkt het meer alsof we tussen Jom Ha’atsmaoet en Jom Jeroesjalajiem zitten. 

Overal vlaggen

Dat komt door het al genoemde lenteweer ook omdat normaliter voor Jom Ha’atsmaoet overal vlaggen worden opgehangen langs de straten, op de auto’s en aan de huizen. 

Dat blijft meestal hangen tot na Jom Jeroesjalajiem. Ja we zijn een nationalistisch volkje. 

De overheid heeft bedacht dat het goed voor de moraal is om die vlaggen nu ook op te hangen. De bewoners vinden het prachtig waardoor de hele stad volhangt met vlaggen, zelfs onze auto heeft een vlag en dat voor een liberaal als ik. 

Dat maakt het alsof je je in de lente waant. Dat geeft wel een goed gevoel in deze donkere tijden.

Eigenlijk zou je denken dat we in het straatbeeld Chanoekaversierselen hebben. Dat valt tegen, maar we zien wel dat heel veel mensen op hun balkon aansteken. Een van de mitswes van Chanoeka is het uitdragen/laten zien van de Chanoekia en zijn kaarsen.

Chanoekahuisje op balkon

Een van mijn dromen toen we op Alya gingen was ook op mijn balkon zo een glazen huisje te hebben waar de chanoekia in staat, iedere avond steken we daar aan. En dat te bedenken dat mensen in Nederland twijfelen of ze hun chanoekia voor het raam kunnen zetten, bang voor commentaar zijn of erger, het is diep droef.

Over het algemeen – met uitzondering van het aansteken – wordt Chanoeka niet zoals Soekot buiten gevierd, maar lekker warm binnen.

Chanoekia in Gaza

Ik zag wel dat Chabad (heel actief met Chanoeka over de hele wereld) in Gaza een chanoekia heeft geplaatst, maar de soldaten kunnen het niet echt vieren. Ze zullen zeker bij alle feestjes thuis worden gemist.

Toch is er een uitzondering op het straatbeeld. Bij ons om de hoek staat wellicht de mooiste kerstboom die ik heb gezien na de Rockefeller Boom in New York.

Bij de YMCA Jerusalem brandt sinds gisteren weer de jaarlijkse boom. Als u in de buurt bent, is het een absolute aanrader. Prachtig. 

Dit jaar suboptimaal

Het zit in ons DNA om alles te vieren, Chanoeka dit jaar dus ook nu, maar het wordt suboptimaal. Heel veel mensen worden gemist en ze zijn op z’n best maar voor even weg … 


cover illustratie Talma Joachimsthal

Over Jair Eisenmann 14 Artikelen
Jair Eisenmann is vader en echtgenoot en geboren en getogen in Amsterdam. Jair is ondernemer in de farmaceutische industrie. Binnen joods Amsterdam heeft hij in vele besturen gezeten onder andere bestuur NIHS en hij is medeoprichter van AMOS. Hij was jarenlang actief in de Amsterdamse politiek als deelraadslid van de VVD en later als vice voorzitter VVD Amsterdam. Jair was vooral medeoprichter, en nu voorzitter, van de Stichting Gilat die theatervoorstellingen organiseert in kinderziekenhuizen in Nederland en Curaçao. Sinds drie jaar woont hij in Jeroesalajim.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*