Imagine all the people Livin’ life in peace: Indrukwekkende roep om vrede in het Concertgebouw

verslag Benefietconcert

overzicht podium concert voor vrede

Een aanzwellende roffel van Farid Sheek op zijn daf, de grote Perzisch/Koerdische handdrum, leidt het Hevenu Shalom Aleinu in, wij zullen vrede brengen, een indrukwekkende roep om vrede in het Hebreeuws en Arabisch. 

De gelukkigen die een kaartje konden bemachtigen voor de uitverkochte Kleine Zaal van het Concertgebouw geven een ovationeel applaus als het Jewish Amsterdam Chamber Ensemble & Friends deze Joods-Arabische Vredessong Hevenu Shalom Aleinu – Ahla Min Salam speelt als apotheose van het Benefietconcert voor burgerslachtoffers in Israël en Gaza.

Het Benefietconcert van woensdagavond 1 november wordt door de ruim 400 aanwezigen ervaren als een even hartverwarmend als noodzakelijk samenzijn zo kort na het uitbreken van de oorlog geprovoceerd door de Hamaspogrom op de joodse bevolking in het zuiden van Israël.

Heven Shalom Aleinu (amateurvideo), Jewish Amsterdam Chamber Ensemble and friends

Farid Sheek

Farid Sheek, de Perzisch-Nederlandse pianist, percussionist en componist, was de eerste muzikant die Maya Fridman, de inmiddels bekende celliste die het voortouw nam voor dit concert, uitnodigde mee te doen. Fridman nam dit initiatief zeer snel na de 7 oktober pogrom samen met de tomeloos energieke Barry Mehler producer en oprichter van het Jewish Amsterdam Chamber Ensemble.

‘Ik ben Maya Fridman, celliste en Joods’

Celliste Maya Fridman opende het concert met de indrukwekkende woorden:

“Op 22 maart 2022 organiseerde ik mijn eerste Benefietconcert voor Oekraïne, een concert met Russische en Oekraïense musici die in Nederland wonen met de woorden: “My name is Maya Fridman, I am a musician, I am Russian, I am Human.” Nu open ik dit concert met de woorden “My name is Maya Fridman, I am a musician, I am Jewish, I am Human.”

Maya Fridman en Farid Sheek, die naast bespeler van de daf een begenadigd pianist is, droegen het concert. Verder deed onder meer Frank Affolter (begeleider en broer van Heddy Lester z”l) mee met een gevoelige interpretatie van John Lennons Imagine. Hij nodigde de zaal uit mee te te doen met het refrein:

Imagine all the people
Livin’ life in peace
, You…
en
Imagine all the people
Sharing all the world. You

Van links naar rechts: Frank Affolter, Maya Fridman, Farid Sheek en Mohsen Masoumi; foto Bloom

Als tweede speelde Affolter een eigen compositie Song of the Maccabiah opgedragen aan ‘de kinderen geboren op de verkeerde plek, in de verkeerde tijd.’

Lidor Ram Mesika

Bariton Lidor Ram Mesika droeg zijn bijdrage op aan zijn neef die omkwam op het Supernova Sukkot festival in de Negev waar Hamas tenminste 260 deelnemers vermoordde. Hij zong samen met de jonge Israelisch-Nederlandse sopraan Shira Miriam Cohen.

Indrukwekkend was de Perzische operazanger Mohsen Masoumi die begeleidt door Fridman en Farid Sheek de compositie van Farid Sheek Simol zong begeleidt door Fridman op cello en Sheek aan de piano.

Mohsen Masoumi over deze compositie:

“Simol betekent samen in het Latijn en mengt oude Perzische poezië met Latijnse woorden. Het gaat over het samen kunnen zijn ongeacht kleur, taal, religie of plaats waar je woont.”

Mohsen Masoumi met Fridman (cello) en Sheek (piano), amateurvideo Bloom

Beladen concert

Indruk maakte ook het stuk The Fence, the Rooftop, and the Distant Sea geschreven door de Syrische componist Kinan Azmeh die asiel kreeg in de Verenigde Staten. Hij schreef het toen hij vastzat in Libanon omdat hij niet terug kon naar Syrië en hem de toegang tot de VS werd geweigerd om ‘veiligheidsredenen’. 

Het was een aan alle kanten beladen concert dat in het meestal nuchtere Holland werd ervaren als een historisch samenzijn met Joods-Israelisch-Perzisch-Arabische muziek, zoals Farid Sheek in vloeiend Nederlands in zijn inleiding zei:

“Ik sta hier omdat ik geloof in onze gemeenschappelijke menselijkheid. Ondanks onze oppervlakkige verschillen delen wij gemeenschappelijke basisverlangens: vrede, veiligheid, welvaart en liefde.” 

“De muziek die u vanavond hoort”, zo vervolgde Sheek, “dient als brug tussen verschillende werelden, het is muziek die als een universele taal ons verbindt.”

Shira Miriam Cohen, Lidor Ram Mesika en Mohsen Masoumi; foto Eduardus Lee

cover: het complete ensemble van het Benefietconcert Concertgebouw 1 november 2023, foto Eduardus Lee, die net als alle andere betrokkenen, inclusief de directie van het Concertgebouw belangeloos meewerkte aan dit concert.

Over Bloom 138 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, actuele kunst en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Mede-oprichter en eindredacteur van De Vrijdagavond.

1 Comment

  1. Top bericht over een zeer emotioneel concert waarbij de Kleine Zaal werd afgebroken door een zeer geëmotioneerd, dolenthousiast publiek.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*