Together for Humanity, benefietconcert in Berlijn en online 20 december 2023

geel veld met twee handen ineen - getekend

Een fantastisch initiatief van de Berliner Philharmoniker om op woensdag 20 december 2023 een benefietconcert te geven met gastmusici uit de hele wereld. 


Zij roepen op tot vrijlating van alle gijzelaars die nog gevangen zitten in Gaza. Tevens is het een oproep tot bescherming van de Palestijnse en Israëlische burgerbevolking.

Ruim honderd gijzelaars zitten nog altijd gevangen sinds 7 oktober, te midden van een humanitaire crisis van verwoestende proporties in Gaza. Hun levens, evenals die van burgers in Gaza en Israël, zijn nog altijd in gevaar. Het menselijk lijden in het Midden-Oosten gaat onverminderd door.

Met Together for Humanity wil de Berliner Philharmoniker met chef-dirigent Kirill Petrenko en gastmusici het goede voorbeeld geven als artistieke gemeenschap. Behalve de onmiddellijke vrijlating van de gijzelaars roepen zij op tot humanitaire hulp en een diplomatieke oplossing die een einde maakt aan het geweld en de mogelijkheid opent tot vredige co-existentie. 

Martha Argerich en Kirill Gerstein

Gerenommeerde internationale musici komen samen onder de vlag Together for Humanity waaronder pianisten Martha Argerich en Kirill Gerstein, bariton Thomas Hampson, cellist Steven Isserlis, sopraan Christiane Karg en violist Christian Tetzlaff.

Ook Israëlische en Palestijns-Israëlische musici geven acte de présence zoals pianist Iddo Bar-Shai, oud-speler Taiseer Elias en zangers Noa en Mira Awad. 

Programma

Op het programma zijn werken van Robert Schumann, Felix Mendelssohn Bartholdy, Mesut Cemil, Johannes Brahms, Louise Farrenc, André Jolivet, Gustav Mahler, Ernest Bloch, Johann Sebastian Bach en Max Bruch. 

Actrice Martina Gedeck draagt een gedicht voor. Het concert eindigt met Max Bruchs orkestwerk Kol Nidrei met als solist Amihai Grosz, eerste altviolist van de Berliner Philharmoniker.

Het benefietconcert vindt plaats op 20 december 2023 om 16.00 uur in de Philharmonie Berlin. Meer info over dit concert.

Het licht dat voortkomt uit vastberadenheid’, uit de video van Woman Wage Peace

Opbrengst

De opbrengst van het concert zal ten goede komen aan drie belangrijke projecten: het Israëlische ‘Abducted and Missing Families Forum’ (dat achter de ‘Bring Them Home Now’ campagne staat), en twee vredesorganisaties in Israël en Palestina, Women Wage Peace en Women of the Sun die samenwerken voor duurzame vrede tussen de twee volkeren.

Woman Wage Peace:


cover: logo Together for Humanity

Over Anton Molenaar 1 Artikel
Anton Molenaar is musicoloog en oprichter van de stichting MomC | Music of many Cultures. Hij studeerde musicologie – niet-westerse en westerse muziek – aan de Universiteit van Amsterdam. Specialisatie: Joodse muziek en geschiedenis. Afstudeerproject: 'The music of the Amsterdam Sephardim' (publicatie in Shofar, Purdue University / University of Nebraska Press, USA). Met MomC adviseert en begeleidt Anton musici en componisten met hun muziekprojecten. Stichting MomC | Music of many Cultures wil bijdragen aan de bevordering van de uitvoering en beleving van niet-westerse muziek als essentieel onderdeel van de Europese muziekcultuur.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*