Intens verdriet, wees voor elkaar die onverwachte vriend

bijeenkomst met veel mensen en IL vlag

De verslagenheid kan niet groter. Het Joodse volk, waar ook ter wereld, verkeert in intens verdriet. In het 75ste jaar van haar bestaan is de staat Israël ongekend hard getroffen. Als Israël wordt getroffen, worden wij allen getroffen.

Iedereen kijkt TV of volgt het nieuws op andere wijze. Aan kennisnemen van de peilloze pijn valt in deze mediasamenleving niet te ontkomen. Juist in onze situatie, waarin we noodgedwongen door ons Joods-zijn vaak fysiek geïsoleerd leven, is onderlinge aandacht en belangstelling essentieel.

Wees voor elkaar die onverwachte vriend in een tijd dat we vooral met vijandschap worden geconfronteerd. Want het is dezelfde pijn die door onze zielen snijdt. Wat ons verbindt is zielsverwantschap. Leg die verbinding tussen twee getroffen zielen, die van jou en die van hem of haar. Bel als het even kan met elkaar, stuur een appje aan iemand die niet bovenaan in je Whatsapps staat. Scroll door en dan vind je iemand waarvan je denkt: ja, die moet ik maar weer eens een appje sturen. Of beter nog, die bel ik op. 

Samen verwerken

Op diverse plaatsen hebben Joodse Gemeenten samenkomsten belegd, niet per se openbaar, maar om elkaar te ontmoeten. Dat gebeurt of is gebeurd in Amsterdam, Eindhoven, Leeuwarden, Den Haag, Utrecht en Zwolle. Overal in het land en allemaal met dezelfde strekking. Bij elkaar komen omdat we samen het verdriet willen verwerken.

We staan niet alleen

Maar weet ook dat we niet alleen staan. Uitingen van sympathie stromen binnen. Er zijn hartverwarmende verklaringen gekomen van OJEC (Overlegorgaan Joden en Christenen), OJCM (Overleg Joden, Christenen en Moslims), de Katholieke Raad voor het Jodendom, de Protestantse Kerk en de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Burgemeesters in tal van steden zoeken contact met bestuurders van de Joodse Gemeente. In Den Haag heeft minister-president Rutte dinsdagmiddag een gesprek gevoerd met het Centraal Joods Overleg. ’s Ochtends was er een ingelaste hoorzitting van de Tweede Kamer met de ambassadeur van Israël en CIDI. Er gebeurt veel en veel meer, hetzij lokaal, regionaal of landelijk. Om elkaar te steunen en om Israël te steunen.

Simchat Tora

Afgelopen zondag was het Simchat Tora, op de Joodse kalender de meest vreugdevolle dag. Dat was het dit jaar allerminst. Maar niettemin is ook die dag weer de Tora uitgelezen en zijn we onmiddellijk opnieuw begonnen. Voor er opnieuw werd begonnen, klonk, ondanks alles, ondanks deze onvoorstelbare ellende, de wens van Chazak chazak venitchazak.

Hatikva is onuitputtelijk

Sterk, sterk en tot sterkte zal het zijn. Want wat er ook gebeurt, onze hoop – Hatikva is onuitputtelijk, en ons doorzettingsvermogen is onverwoestbaar.

In verdriet en in verbondenheid, sjalom al Jisrael!

Ruben Vis


cover: Modi Ephraim, ambassadeur van Israël in Nederland, spreekt de volle zaal van het JCC toe, Amsterdam 8 oktober, foto Bloom

Over Ruben Vis 39 Artikelen
Ruben Vis in het dagelijks leven alg. secretaris van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, meende in de zomer van 2020 dat het goed zou zijn wanneer het Nederlands taalgebied een platform zou krijgen waar serieuze, beschouwende en opiniërende artikelen op worden gepubliceerd met een Joodse inhoud. Hij trof medestanders en hieruit is De Vrijdagavond ontstaan. Ruben deelt op De Vrijdagavond zijn grote kennis van de Joodse wereld, zijn visie op het Joodse leven en de opbrengst van zijn onderzoekingen naar uiteenlopende, vaak historisch-Joodse, onderwerpen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*