Ondermijning Israëlische democratie brengt steun uit Washington in gevaar

illustratie bij Salomon analyseert: Françoise Nick

De Amerikaanse president Joe Biden schijnt er zeker van te zijn dat bitterscherpe kritiek op de ‘meest extreme regering in Israël’ hem geen Joodse stemmen zal kosten bij de presidentsverkiezingen in 2024.

Het is van groot belang daar even bij stil te staan.

Ik ken de Amerikaanse binnenlandse politiek heel goed en weet uit ervaring dat de Joodse stem in Washington kan beslissen wie er in het Witte Huis komt en wie niet. De grote, invloedrijke Joodse gemeenschappen wonen in de staten New York en Californië. Dat zijn de Staten die de meeste kiesmannen aanwijzen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

Joodse stem verliezen

Amerikaanse presidenten en kandidaat-presidenten haalden het in het recente verleden niet in hun hoofd om Israël op de korrel te nemen. Ja, wel eens kritiek, maar dan voorzichtig en niet bijtend. Ze namen niet het risico de Joodse stem te verliezen, want dat zou het einde van hun politieke ambitie inleiden.

Nu is het anders. Joe Biden neemt dit risico wel omdat hij weet dat zijn kritiek op Israël, op premier Netanyahu, door een meerderheid van de Amerikaanse Joden wordt gedeeld.

Dat is een volstrekt nieuwe situatie teweeggebracht door de ondermijning van de Israelische democratie door Netanyahu en zijn extreem-nationalistische ministers.

Israël is Amerika aan het verliezen als je tenminste luistert naar de scherpe uitvallen van president Biden tegen Israël. 

Thomas Friedman: historische relatie herzien

De invloedrijke commentator van de New York Times Thomas Friedman (die een soort uithangbord is van Biden), schreef deze week in zijn krant dat Biden overweegt de bijzondere historische relaties met Israël te herzien. Ik denk dat het uiteindelijk niet zo’n vaart zal lopen en dat zijn uitvallen tegen Israël een schot voor de boeg zijn om Netanyahu ervan te weerhouden de omstreden juridische hervormingen door te zetten.

Voorlopig behandelt Biden zijn tegenspeler in Jeruzalem, Netanyahu, als een paria. En dat is voor het prestige en de invloed van Israël op het wereldtoneel toch zeer verontrustend. Een uitnodiging om naar Washington te komen laat op zich wachten.

Brutale kolonistenregering

De achtergrond van deze botsing tussen het Grote Amerika en het kleine Israël is dat Biden nog vasthoudt aan de stichting van een kleine Palestijnse staat naast Israël en Netanyahu’s regering uiteindelijk de weg vrijmaakt van annexatie van bezet gebied. 

Netanyahu is weliswaar premier, maar zijn regering is een extreem brutale kolonistenregering.  Zijn meest extreme ministers hebben geen kaas gegeten van de internationale verhoudingen. Ze zijn verdoofd door messiaans zionisme. De minister van binnenlandse veiligheid, de als terrorist gebrandmerkte Itamar Ben Gvir, zei in reactie op de uitvallen van president Biden dat ‘Israël niet langer een staat is op de Amerikaanse vlag.’

146 miljard dollar

Thomas Friedman heeft berekend dat Israël sedert 1948 is overspoeld met Amerikaanse dollar steun: maar liefst 146 miljard dollar, afgezien van tonnen wapens.

Netanyahu speelt met vuur en heeft Israël volgens honderdduizenden demonstranten met het onderwerpen van het Hooggerechtshof aan de Knesset de weg bijna vrij gemaakt naar een willekeurige extreem nationalistische en anti-Arabische dictatuur.

In het belang van Israëls veiligheid is het hoog tijd dat Netanyahu de waarschuwingen uit Washington serieus neemt en de hoop opgeeft dat zijn Republikeinse vriend Donald Trump in 2024 wordt herkozen.


cover illustratie Françoise Nick

Over Salomon Bouman 146 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

1 Comment

  1. Van Bouman zijn wij zijn linkse geluiden en anti-Netanhayu wel gewend. Dat is juist ook het probleem in Israel. Dat Netanhayu en de generaals niet zouden hebben nagedacht is natuurlijk onzin.Zowel in Israelven in Nederland is eenheid onder Joden erg belangrijk. En is en wordt een Joods democratisch land of een land dat rekening houdt met Thora enz. En waarom zou Natahayu niet mogen verwachten dat Trump in de VS niet weer wordt gekozen?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*