Azerbeidzjan en Armenië gaven Israël de fel begeerde Douze Points

dansende zangeres temidden van lichtshow

Met spanning keek ik naar het Eurovisie Songfestival. Het ging mij niet zozeer om de overbelichte songs. Ik wilde weten welke landen dit jaar op Israël zouden stemmen. Een goede vraag toch, als je bedenkt dat Israël in oorlogshandelingen in Gaza was verwikkeld waarbij in vijf dagen volgens de laatste gegevens 35 mensen, onder wie leiders van de Islamitische Jihad en Palestijnse burgers, werden gedood door de oppermachtige Israëlische luchtmacht. Aan Israëlische kant werd een vrouw gedood door een vanuit Gaza afgevuurde raket.

Ik ging er blindelings vanuit dat de anti-Israël-emotie opgewekt door de harde Tv-beelden uit Gaza de boventoon zouden voeren in de beoordeling van het Israëlische liedje. Zouden de mensen Israël willen straffen voor de oorlogshandelingen tegen de Islamitische Jihad in Gaza?

Unicorn

Mijn verbazing was groot toen het Israëlische liedje Unicorn bijzonder goed had gescoord en op de derde plaats eindigde, achter Zweden en Finland.

Zo anti-Israëlisch zijn jonge songfestival liefhebbers dus niet. Israël wordt door hen in het diepst van hun muzikale bewustzijn kennelijk gewaardeerd.

Het viel me op dat twee landen die vroeger deel uitmaakten van de Sovjet-Unie Israël het maximale aantal punten (douze points) gaven.

Azerbeidzjan en Armenië gaven Israël de zo begeerde twaalf punten.

Hoezo? Hoe zit dat? Israël heeft de laatste jaren hechte relaties aangeknoopt met deze twee aan Iran grenzende landen. Israël heeft die landen kennelijk hightech wapens geleverd. Ik begrijp uit Israëlische media dat Israël in deze landen ook een militaire voet aan de grond heeft gekregen. Een uitvalsbasis tegen Iran. Zo direct in de rug van Iran. Vanuit beide landen kan Israël Irans nucleaire ambities bespioneren en zo nodig handelen als in Jeruzalem het besluit valt de nucleaire installaties met raketten of met andere middelen buiten werking te stellen.

Iran omsingelt

Het songfestival in Liverpool heeft mij op indirecte wijze aangetoond dat Israël Iran gedeeltelijk heeft weten te omsingelen.

Bij Israëls deelname aan ieder Europees songfestival zit altijd een emotioneel geladen aspect. Op wie zou Duitsland stemmen? Ook een vraag die bij Joden leeft. Wiedergutmachung via punten voor het Israëlische liedje?

Noa Kirel – Unicorn | Israel 🇮🇱 | Official Music Video | Eurovision 2023

cover: screenshot uit optreden Noa Kirel tijdens Eurovisie 2023

Over Salomon Bouman 138 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*