Succes in Qatar, trots-injectie voor Arabisch minderwaardigheidscomplex 

voetballer uit Saoedie Arabie scoort tegen Argentinie

De duizenden Israeli die met Cypriotische vliegtuigen vanaf Tel Aviv naar Qatar vlogen, hebben de grootste sensatie uit de geschiedenis van de wereldkampioenschappen voetbal gezien en gevoeld. 

Het onvoorstelbare gebeurde: het Saoedische voetbalelftal versloeg grootmeester Argentinië. Het psychologisch effect van dit wonder op het groene gras liet niet lang op zich wachten. Alsof het een zege was op het arrogante Westen juichten in de grote Arabische wereld de van trots dronken massa’s in de straten van de steden. Wie had ooit kunnen bevroeden dat uit de onmetelijke grote woestijnen een elftal van eigen makelij voetbalgeschiedenis zou maken en daardoor een algemeen Arabisch minderwaardigheidscomplex een injectie met trots zou geven.

De verbazing in Israel over de vernedering van Argentinië door een Arabisch elftal deed niet onder voor het ongeloof in het Westen over het voetbalwonder in het luchtgekoelde stadion in Qatar.

Wat betekent dit voor Israel en de wereld?

Ik denk dat er met andere ogen naar Saoedi-Arabië zal worden gekeken. Het kweken van zo’n elftal van Het kweken van zo’n elftal van eigen bodem betekent dat in dat grote woestijnland een modernisering plaatsvindt. Deze voetbalzege is voor Saoedi-Arabië een nieuwe stap in de moderne wereld. Het door miljarden oliedollars geschraagde zelfvertrouwen heeft er een dimensie bij gekregen. De nieuwe magische formule voor Ryad is een mengsel van zelfvertrouwen en trots.

Ik denk dat er ook vanuit Israel met andere ogen naar Saoedi-Arabië zal worden gekeken. Met misschien zelfs meer respect.

Technologische ontwikkelingen

Dat er in het Midden-Oosten belangrijke technologische ontwikkelingen plaatsvinden wordt eveneens door Iran bewezen. Wie had dat ooit kunnen bedenken dat Rusland drones en zelfs raketten koopt in Iran? Dat wijst op een geavanceerde technologische infrastructuur in Iran. Volgens Israelische deskundigen is Iran hard op weg naar de fabricatie van een atoomwapen.

Een commentator in Haaretz van 22 november vroeg zich zelfs af of Netanyahu in de rol van premier het zou wagen de industriële infrastructuur van Iran aan te vallen waar de centrifuges op hoge snelheid draaien. Een preventie-oorlog dus zou gaan voeren. 

De geschiedenis leert ons dat, ook al weten we hoe een oorlog begint, de rest koffiedik kijken is.


cover: Saoedi Arabië wint van ASrgentinië, Worldcup Qatar 2022, screenshot Bloom

Over Salomon Bouman 139 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*