Veiligheidsrisico voor Israelische voetbalfans in Qatar?

CARTOON dwangarbeid Qatar WK 2022

In Israel heeft geen enkele officiële stem zich verheven om de grootscheepse schending van mensenrechten in Qatar aan de kaak te stellen bij de bouw van luchtgekoelde voetbalstadions in het oliestaatje. Deze desinteresse is mede een bijverschijnsel van het langdurige Israelisch-Palestijns conflict waar mensenrechten ook niet hoog op de agenda staan.

Mensenrechten in de Arabische wereld zijn geen prioriteit voor veel Israeli, dus is het niet zo verwonderlijk dat volgens de laatste cijfers 15.000 Israeli vluchten hebben geboekt naar Qatar om met eigen ogen de wereldkampioenschappen voetbal te volgen. Dit ondanks het feit dat Israel zelf niet aan het toernooi deelneemt.

Run op Dubai

in rood Qatar, links Israel

Behalve liefde voor voetbal zit er meer achter het besluit van zoveel Israeli om naar Qatar te vliegen. Nieuwsgierig zoals ze zijn, willen ze deel uitmaken van het Midden-Oosten, ontsnappen aan hun isolement. Er was een run van niet minder 300.000 Israeli naar Dubai toen de Emiraten diplomatieke banden aanknoopten met Israel in het  raam van de Abraham-akkoorden. 

Qatar volgde deze stap van de Emiraten en andere Soeni-landen niet. Het ontbreken van diplomatieke banden van Qatar met Israel heeft gevolgen voor de Israelische voetbaltoeristen. Hun bewegingsvrijheid in Qatar wordt ten zeerste beperkt.

Er zijn besprekingen geweest tussen Israel en Qatar om de veiligheid van de Israelische toeristen te garanderen. Qatar onderhoudt goede betrekkingen met Iran en ook met de Palestijnse Hamas-beweging en dat samen met het ontbreken van diplomatieke banden stonden formele afspraken in de weg.

Mini-München

Vandaar dat Israeli officieus zijn gewaarschuwd voor de veiligheidsrisico’s die ze nemen door naar Qatar te vliegen. Geen boycot dus vanwege de mensenrechten-problematiek in Qatar maar veiligheid eerst. Een ‘mini-München’ in Qatar, moord op Israeli’s dus in of bij het stadion zou een schandvlek zijn voor Qatar en toernooiorganisator de FIFA.

De Israelische voetbalfans in Qatar zouden best voor het Nederlandse elftal kunnen juichen, maar dan bij voorkeur uit veiligheidsbelang niet met Israelische hartstocht maar als anonieme supporters.

cartoon Jacquelinekato; bron: WikimediaCommons


Over Salomon Bouman 155 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*