Besluiteloze mist over het Israelische politieke landschap

illustratie bij Salomon analyseert: Françoise Nick

Het zou een grote eer voor premier Naftali Bennett zijn om de Amerikaanse president Joe Biden in Jeruzalem te ontvangen. Het heeft niet zo moge zijn. In de Israëlische media werd gespeculeerd dat de Amerikaan zou komen om een strategisch verbond van Israël met Saoedi-Arabië tegen Iran aan te kondigen.

Waarom zou Biden zijn presidentiële prestige op het spel zetten als de coalitieregering van premier Naftali Bennett de laatste adem uitblaast? En dus na beraad in de Amerikaanse ambassade in Tel-Aviv blijft de Amerikaanse president thuis.

Je moet bijna op je kop gaan staan om de capriolen in de Israëlische politiek te volgen en zo mogelijk ook nog te begrijpen.

Deze week kreeg de regering een flinke parlementaire dreun over de status van de kolonisten in nederzettingen in bezet gebied. Je zou denken dat het rechtse blok onder leiding van Benjamin Netanyahu de belangen van de kolonisten zwaarder laat wegen dan een halve knock-out tegen Benett. Waar gaat het over?

Eind juni verloopt de wet die de kolonisten in bezet gebiedt onder Israëlische jurisprudentie plaatst. Voor de kolonisten geldt dus de Israëlische wet en de Palestijnen vallen onder het militaire bestuur. Premier Naftali Bennett drong er bij de Knesset in het belang van de kolonisten op aan de wet opnieuw met vijf jaar te verlengen. Vanuit hun ideologische opvattingen zouden de volgelingen van Netanyahu deze wet moeten steunen. Zij gaven er echter de voorkeur aan tegen te stemmen om de regering van Bennett in verlegenheid te brengen. 

Wat is het resultaat van deze kronkeling? Dat de kolonisten begin juli niet meer onder de Israëlische wet vallen maar onder het gezag van het militaire bestuur! Met andere woorden het idee dat de westelijke oever van de Jordaan deeluitmaakt van Israël heeft theoretisch gezien een klap in het gezicht gekregen.

De op de Arabische partij leunende regering van Naftali Bennett heeft een nederlaag geleden. Deze bijzondere coalitie, waarin rechts en links elkaar vinden, is weliswaar zwaar gewond, maar nog niet dodelijk. Mocht Bennetts minderheidsregering (slechts 59 van de 120 stemmen) wegens verdere complicaties toch vallen, dan is er in de Knesset geen werkbare meerderheid om een nieuwe regering te vormen. Nieuwe verkiezingen zouden wellicht opheldering verschaffen over de compositie van het Israëlische politieke bestel. Nu hangt er een besluiteloze mist over het politieke landschap.

Bouwen bouwen bouwen

Dat is jammer want als je om je heen kijkt zie je dat het land bloeit. Er wordt in een tempo gebouwd waarop iedere Nederlandse politicus trots zou zijn. Ik heb alweer veel van het land gezien. Overal staan appartementen in de steigers. Ja…ze zijn onbetaalbaar, maar in dit land van wonderen worden ze als broodjes verkocht. Ik zou minister De Jonge willen aanraden toch eens een kijkje hier in Israel te nemen om te leren hoe er snel kan worden gebouwd.

De warboel in de politiek en de aanhoudende incidenten in bezet gebied waarbij opmerkelijk veel Palestijnen worden , zijn geen graadmeter voor het dagelijks leven hier hoe vreemd dat ook moge klinken. In Kiev ging het leven ook gewoon door nadat de Russen zich uit de stad hadden teruggetrokken terwijl er elders in het land hard werd en wordt gevochten. Het nieuws uit de Oekraïne gaat in de Israëlische media kopje onder. Het is ook in mijn Israelische vriendenkring geen onderwerp van gesprek. 

Over Salomon Bouman 148 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*