Paragraph 175 vrijdag 25 maart in het JHM

documentaire

zwart wit foto van speelse jongemannen

Ter gelegenheid van de Queer Geschiedenis Maand vertoont het Joods Historisch Museum de documentaire Paragraph 175. De film wordt ingeleid door Judith Schuyf.   

Van 1933 tot 1945 zijn in Nazi-Duitsland rond de 100.000 mannen gearresteerd vanwege hun homoseksualiteit. In de Duitse wet stond een artikel uit 1871 dat seksuele handelingen tussen mannen verbood. De nazi’s voerden deze slapende wet daadwerkelijk uit. De gearresteerde mannen werden naar gevangenissen of concentratiekampen gebracht en slechts vierduizend van de 100.000 overleefden.  

De documentaire Paragraph 175 van Rob Epstein en Jeffrey Friedman gaat over deze vervolging en moord en de blijvende gevolgen hiervan in het leven van mensen die het overleefden.

Paragraph 175 won in 2000 de Teddy Award voor beste documentaire op het internationaal filmfestival van Berlijn.  

Judith Schuyf is historicus en archeoloog. Ze werkte ruim twintig jaar aan de Universiteit Utrecht en richtte daar de werkgroep Homostudies op. Daarnaast publiceerde Schuyf artikelen over de Tweede Wereldoorlog.  

In februari 2021 vond voor het eerst de jaarlijkse Queer Geschiedenis Maand in Nederland plaats. De deelnemende culturele instellingen waaronder het Joods Cultureel Kwartier werken samen in een platform over geschiedenissen, verhalen en prestaties van de lhbtiq+ gemeenschap.cover: beeld uit de documentaire

Over Bloom 135 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, actuele kunst en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Mede-oprichter en eindredacteur van De Vrijdagavond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*