Onbegrensde Jazz in Den Haag

19 februari De Ruimtevaart, Den Haag

logo Soudn Exhibition

Drie tenorsaxofonisten, een lichtshow designer en geluidenmaker gaan los in Sound Exhibition. Een nieuw festival dat zaterdagavond in Den Haag haar eerste editie beleeft. 

Initiatiefnemer van dit nieuwe festival is saxofonist Ben Weiss Levi. “Sound Exhibition biedt een staalkaart van nieuwe muziek dat meerdere vormen kan aannemen”, zo is zijn ideaal. Naast geïmproviseerde muziek van zijn groep Bedoubleuel Channel, treedt Points of Light met Zane Massey uit de USA op, Electric Mandarin uit Griekenland en Chromatic Noise uit Italië, allen experimentele nog weinig bekende musici. De Zwitserse beeldende kunstenaar Claudia Ignoto creëert ter plekke visuele voorstellingen op de muziek.

reggae, hiphop en dance

Tenorsaxofonist Zane Massey uit New York staat met Points of Light op Sound Exhibition. Hij vormt een duo-act samen met contrabassist Andor Horvath. Zijn vader Cal Massey speelde met jazzgrootheden als John Coltrane en Charlie Parker en componeerde voor hen jazz-arrangementen die nog steeds worden gespeeld. In het werk van Zane Massey zijn invloeden te horen uit de reggae, hiphop en dance.

geluid van de sjofar

Ben Weiss Levi (62) is geboren in Venetië, Italië. Zijn vader Rav Emanuele Weiss Levi was ruim dertig jaar rabbijn en chazzan van Verona. De jonge Ben groeide op met het geluid van de sjofar en de vele concerten en opera’s die hij bezocht samen met zijn ouders. Zo ook zijn zomerbaantjes als figurant tijdens het beroemde Arena di Verona festival. In 1989 werd Ben Weiss Levi aangenomen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, alwaar hij nog steeds woont. 

Weiss Levi richtte recent KOL Music Gallery op: “Het doel van KOL Music Gallery is om een staalkaart van nieuwe muziek te worden. Sound Exhibition kan verschillende vormen aannemen. Van een festival met een grote line-up tot intieme concerten met twee of drie bands met overlappende sounds. Anything should be possible.”

verlengstuk emoties

Weiss Levi: “Beschouw je instrument niet als doel maar als middel. Het versterkt wat je voelt en dat breng je over aan het publiek. Het is een verlengstuk van je eigen emoties. Het is een valkuil als je alleen bezig bent met tonen hoe goed je bent.”

The Flying Cow

Het repertoire van The Flying Cow is samengesteld uit eigen composities en enkele jazz standaards. De naam van het ensemble is een hulde aan de surrealistische kunst van Marc Chagall. Zoals de kunstwerken van Chagall wordt de sound van The Flying Cow gekenmerkt door surrealistische en avant-gardistische componenten.

The Flying Cow met onder meer Ben Weiss Levi, tenor sax en Andor Horvath, double bass.


Sound Exhibition vindt plaats op zaterdag 19 februari in De Ruimtevaart, Helena van Doeverenplantsoen 3, Den Haag. Het festival duurt van 17.00 uur tot 21.30 uur. Kaartverkoop aan de deur.

Over Bloom 89 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, street-art en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Eindredacteur van De Vrijdagavond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*