Ben Weiss Levi, tenorsax en inspirator van KOL Music en Sound Exhibition

14 mei jazz in Den Haag

poster met veel letters van sound exhibition

Al vele jaren woont een bijzondere Venetiaan in Den Haag. Het is de zoon van een conservatieve Italiaanse rabbijn die de wereld van de jazz verkende aan het Haagse conservatorium.

Nu Ben Weiss Levi de zestig is gepasseerd, werpt hij zich helemaal op de muziek, als tenosaxofonist en als initiatiefnemer van KOL Music. Met avonden vol experimentele muziek wil KOL Music uitgroeien tot het avant garde jazz evenement van Den Haag en omstreken.

Jodendom en kunst verwant

Inmiddels woont Weiss Levi drieëndertig jaar in Nederland. Na eerder afscheid te hebben genomen van het jodendom uit zijn jeugd, is hij in de loop van de jaren zijn joodse identiteit steeds meer gaan waarderen. In zijn beleving zijn jodendom en kunst in vele vormen altijd zeer verwant aan elkaar.

Parallel hieraan verschoof zijn interesse van de traditionele, tonale jazzmuziek, naar vrijere en geïmproviseerde vormen van jazz.

KOL ofwel Geluid

De behoefte aan een podium voor geïmproviseerde kunst in Den Haag leidde tot de oprichting van KOL Music Gallery. Toen Weiss Levi ging nadenken over een naam voor het initiatief, koos hij voor KOL met een K(koef) ק wat in het Hebreeuws geluid betekent. 

logo KOL Music

De esthetische antropomorfe kenmerken van de letters die het woord KOL vormen in het Hebreeuws, werden de inspiratie voor het logo. Het werd een gezicht: Mister KOL. Een zwart gezicht, met haren die verwijzen naar de menora. De ‘stok’ van de ‘ koef’ ק is  een stok van een muzieknoot geworden, tevens is het een traan. 

Een traan staat symbool voor al het verdriet, de vervolgingen en de discriminatie die diverse volkeren moesten doorstaan. De kop van de muzieknoot is een mond die zingt. De ogen zijn omhoog gericht alsof hij in gebed is Hij zingt gebeden of hymnen in de naam van tolerantie. 

Sound Exhibition

De eerste editie van Sound Exhibition 19 februari jongstleden lag de nadruk op de saxofoon. Op 14 mei 2022 draait het om vocale improvisatie in allerlei varianten en toonaarden.

Sound Exhibition #1, aankondiging in De Vrijdagavond

Vrije kunst

Sound Exhibition is ontstaan uit de behoefte aan een podium voor vrije, geïmproviseerde kunst. Door het gevarieerde karakter en de beperkte lengte van iedere performance (plusminus dertig minuten), biedt deze formule het publiek de kans om steeds kleine doseringen van verschillende experimentele alternatieve kunstvormen te ervaren.

Info

Datum: zaterdag 14 mei
Entree: 15 euro (let op pinnen niet mogelijk, ook niet bij de bar)
Tijd: 18.00 tot 23.00 uur.
Locatie: Stichting Ruimtevaart, Helena van Doeverenplantsoen 3, 2515 ZB Den Haag

Reservering mogelijk.

poster Sound Exhibition #2

cover: fragment FreePhonic logo door Ben Weiss Levie

Over Karin Bek 3 Artikelen
Karin Bek (1957, Delft) studeerde Nederlands en theaterwetenschappen in Leiden. Sinds 1988 staat zij voor de klas in het voortgezet onderwijs. Zij is de partner van de muzikant Ben Weiss Levi met wie ze in Den Haag woont.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*