Al vele jaren woont een bijzondere Venetiaan in Den Haag. Het is de zoon van een conservatieve Italiaanse rabbijn die de wereld van de jazz verkende aan het Haagse conservatorium.
Nu Ben Weiss Levi de zestig is gepasseerd, werpt hij zich helemaal op de muziek, als tenosaxofonist en als initiatiefnemer van KOL Music. Met avonden vol experimentele muziek wil KOL Music uitgroeien tot het avant garde jazz evenement van Den Haag en omstreken.
Jodendom en kunst verwant
Inmiddels woont Weiss Levi drieëndertig jaar in Nederland. Na eerder afscheid te hebben genomen van het jodendom uit zijn jeugd, is hij in de loop van de jaren zijn joodse identiteit steeds meer gaan waarderen. In zijn beleving zijn jodendom en kunst in vele vormen altijd zeer verwant aan elkaar.
Parallel hieraan verschoof zijn interesse van de traditionele, tonale jazzmuziek, naar vrijere en geïmproviseerde vormen van jazz.
KOL ofwel Geluid
De behoefte aan een podium voor geïmproviseerde kunst in Den Haag leidde tot de oprichting van KOL Music Gallery. Toen Weiss Levi ging nadenken over een naam voor het initiatief, koos hij voor KOL met een K(koef) ק wat in het Hebreeuws geluid betekent.
De esthetische antropomorfe kenmerken van de letters die het woord KOL vormen in het Hebreeuws, werden de inspiratie voor het logo. Het werd een gezicht: Mister KOL. Een zwart gezicht, met haren die verwijzen naar de menora. De ‘stok’ van de ‘ koef’ ק is een stok van een muzieknoot geworden, tevens is het een traan.
Een traan staat symbool voor al het verdriet, de vervolgingen en de discriminatie die diverse volkeren moesten doorstaan. De kop van de muzieknoot is een mond die zingt. De ogen zijn omhoog gericht alsof hij in gebed is Hij zingt gebeden of hymnen in de naam van tolerantie.
Sound Exhibition
De eerste editie van Sound Exhibition 19 februari jongstleden lag de nadruk op de saxofoon. Op 14 mei 2022 draait het om vocale improvisatie in allerlei varianten en toonaarden.
Sound Exhibition #1, aankondiging in De Vrijdagavond
Vrije kunst
Sound Exhibition is ontstaan uit de behoefte aan een podium voor vrije, geïmproviseerde kunst. Door het gevarieerde karakter en de beperkte lengte van iedere performance (plusminus dertig minuten), biedt deze formule het publiek de kans om steeds kleine doseringen van verschillende experimentele alternatieve kunstvormen te ervaren.
Info
Datum: zaterdag 14 mei
Entree: 15 euro (let op pinnen niet mogelijk, ook niet bij de bar)
Tijd: 18.00 tot 23.00 uur.
Locatie: Stichting Ruimtevaart, Helena van Doeverenplantsoen 3, 2515 ZB Den Haag
Reservering mogelijk.
cover: fragment FreePhonic logo door Ben Weiss Levie
Geef als eerste een reactie