JOHNNY and JONES, Meneer Dinges weet niet wat swing is

serie: Joodse Muziek

Johnny and Jones artiestenportret

In het echt heetten zij Nol van Wesel en Max Kannewasser. Max had een gitaar en Nol een goede stem en allebei hielden zij van jazz. Vóór ze werden ontdekt tijdens een personeelsfeestje in 1934, werkten beide voor de Bijenkorf. Twee jaar later traden zij voor het eerst professioneel op en gaven ze definitief hun banen op. Nol (Johnny) was toen achttien en Max (Jones) twintig jaar oud.

Johnny & Jones waren de eerste echte Nederlandse tieneridolen, ze werden door hun achterban op handen gedragen. Zij traden op in de beste clubs van Nederland, en ook in het buitenland.

Johnny en Jones Antwerpen
Johnny and Jones in de Dierentuin Antwerpen, fotograaf onbekend, 1932

Hun laatste optreden dateert van 24 augustus 1941. Op 9 oktober 1943 werden ze naar Westerbork gedeporteerd. Daar bleven zij optreden. In augustus 1944, tijdens een tewerkstelling in Weesp wisten ze even te ontkomen naar Amsterdam, waar ze een zestal nummers – allen geschreven in kamp Westerbork – voor de plaat opgenomen. Toen werd hen een onderduikadres aangeboden, maar zij weigerden. In het kamp waren hun families achtergebleven bovendien waren zij immers Johnny&Jones!

Johnny en Jones Leo Kok
Van Wesel en Kannewasser tijdens sloopwerkzaamheden in Westerbork, tekening van Leo Kok uit 1944

Op 4 september 1944 werden ze naar Theresiënstadt gedeporteerd, vanwaar ze via Auschwitz uiteindelijk in Bergen Belsen terechtkwamen. Beiden stierven van uitputting, Max op 20 maart 1945, Nol op de dag van de bevrijding van de kamp op 18 april 1945.

In 2001 werd hun grootste hit ‘Meneer Dinges weet niet wat swing is’ samen met nog een paar van hun populairste nummers op cd gezet. (Two kids and a guitar Panachord DH 2051).

Two kids and a guitar Panachord DH 2051

Westerbork Serenade

Enkele maanden later kwam een tweede cd uit met nooit eerder uitgebrachte materiaal, waaronder ook liedjes die zij op een huwelijksfeest in maart 1942 zongen. Alsook de verloren gewaande opnamen van die bewuste dag in 1944, zie Maak het donker in het donker NJA 0101.

Daar zit ook de Westerbork Serenade bij, een loflied op het kamp. Werden zij ertoe gedwongen? Niemand zal het ooit weten.

Cover: Artiestenfoto Johnny and Jones. Foto: PR © Achterhoek Nieuws b.v.


Dit artikel verscheen eerder op het blog van Basia Jaworski

Over Basia Jaworski 15 Artikelen
Basia Jaworski, freelance publicist en muziekjournalist. Bijna 20 jaar werkte zij in een speciaalzaak voor klassieke muziek in Amsterdam, waar zij ook concerten en lezingen organiseerde. Zij was vaste gast in verschillende radio- en televisieprogramma’s o.a. Discotabel en Reiziger in Muziek. Jaworski studeerde Slavische talen, moderne geschiedenis, algemene literatuurwetenschap, filmwetenschappen en dramaturgie in Polen, Israël en Nederland. Ooit was Basia een wonderkind op de piano.

5 Comments

  1. Dank Basia voor meneer Dinges en nog meer voor de Westerbork serenade dat we toch maar mooi via de Vrijdagavond konden horen

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*