Elke keer als ik een poster zie van een gegijzelde stopt mijn hart

steun Elah

Hoe leven hun families verder? Hoe vinden ze de kracht om elke dag op te staan met die ondraaglijke onzekerheid? 

Meer dan een jaar volgde ik Rachel, de moeder van Hersh Goldberg-Polin. Haar kijk op de wereld en haar speeches gaven ons allen een les in Tikun Olam – het streven naar een betere wereld. 

De dag dat bekend werd dat Hersh was vermoord, voelde het alsof iemand uit mijn eigen omgeving was gevallen. Het was de verjaardag van mijn zoontje en toch gingen we die dag met Hersh’ poster de straten op. Het verdriet was collectief en dat gaf ons een manier om de pijn samen te dragen.

Vanaf 7 oktober was de beste manier om mijn eigen pijn te verwerken: de mouwen opstropen en helpen. Ik stond op Kikar HaChatufim, kookte voor soldaten, bracht eten rond, alles om iets bij te dragen. Ook mijn werk bij het Elah Centrum geeft me veel voldoening.

Aanslag Jaffo

Naarmate de tijd vordert, lijkt alles steeds dichterbij te komen. De aanslag in Jaffo,  tijdens de tweede aanval vanuit Iran, maakte diepe indruk op me. Mijn dochter was daar, veilig bij een vriendin thuis. Twee tieners, zoals tieners zijn: ze wilden gewoon even naar buiten. “Mama,” appte ze, “we willen alleen een sapje halen beneden.” Mijn instinct zei meteen nee. Ik zei tegen haar: “Blijf binnen. Het luchtalarm kan zo afgaan.”

Gelukkig werkte de Nederlandse opvoeding. Ze luisterde. Een kwartier later was er op precies die plek een aanslag. Mijn dochter bleef ongedeerd, maar mijn trainster was een van de slachtoffers. 

Op dat moment voelde het alsof de grond onder mijn voeten wegviel. Je staat er opnieuw bij stil hoe snel je leven kan veranderen. Hoe het iedereen kan overkomen. Hoe het ook jouw kind, jouw dierbare had kunnen zijn.

Uitgebreide familiekring

En dat maakt mijn werk bij Elah nog persoonlijker. Bij Elah zetten we ons nu in voor de uitgebreide families van gegijzelden, de grootouders, ooms, tantes, broers en zussen, neven en nichten. Zij dragen het leed vaak in stilte. Ze koken, troosten en zorgen dat het leven doorgaat, terwijl ze zelf ook lijden.

Ondanks het vitale belang van hun rol, krijgen tweede- en derdegraads familieleden geen officiële erkenning en komen ze niet in aanmerking voor gesubsidieerde psychologische zorg door de staat. 

In samenwerking met het Namal Mivtachim Instituut begeleiden we een steungroep van veertien deelnemers in de leeftijd van 28 tot 70 jaar die een enorme behoefte hebben aan de bijeenkomsten. Het is de enige plek waar ze onder elkaar hun angsten, zorgen, verdriet en frustraties kunnen luchten, waar ze begrip en steun vinden en nieuwe krachten opdoen.

Bennie Leezer, onze directeur, voegt toe:

“Er ligt nu weer een deal op tafel. Hopelijk is die tijdens het uitbrengen van dit artikel gesloten, maar uit ons werk met Holocaust-overlevenden weten we hoe lang trauma doorwerkt. Zelfs als de gegijzelden terugkomen, blijft het van levensbelang om te blijven ondersteunen.”

Daar sluit ik me bij aan. Wat ik op mijn werk heb gezien, wat ik in onze gemeenschap ervaar, en wat ik zelf heb meegemaakt met mijn dochter en haar trainster maakt duidelijk: we moeten elkaar blijven ondersteunen.

Yucha Engel: families zitten in een onhoudbare situatie

In een gesprek met Yucha Engel, grootvader van Ofir Engel, die 54 dagen in Gaza gevangen heeft gezeten, vertelde hij:

We strijden nog steeds. In de Knesset, op straat, overal. De families zitten in een onhoudbare situatie. Hun leven is volledig op zijn kop gezet. Ze hebben veel hulp nodig. En we staan nog maar aan het begin. Pas als iedereen terug is, kunnen we echt beginnen met het verwerken van het trauma.

Daar is wel geld voor nodig. Gelukkig kunt u doneren.

Uw donatie kan echt het verschil maken. Het zorgt ervoor dat deze families de steun krijgen die ze zo hard nodig hebben. Want niemand zou dit alleen moeten dragen.

Steun Elah

Stichting Elah Nederland
ondersteunt het werk van Elah Israel (Centrum voor Steun bij Verlies en Rouw). Elah Israel verleent psychosociale hulp aan mensen die traumatisch verlies leden. De doelgroep is heel divers. 

Chanoeka donatie doen? Bij Elah komt het heel goed terecht:
Doneer via deze link

Over Raya Haller 1 Artikel
Raya Haller (1980, Petah Tikva, Israël) Geboren in Israël, opgegroeid in Nederland en sinds 2002 woonachtig in Tel Aviv. Moeder van twee kinderen. Na jarenlang actief te zijn geweest in sociale media, zet ik mij nu in voor het Elah Centrum waar ik mijn Nederlandse en Israëlische roots combineer en bijdraag aan onze samenleving.

2 Comments

  1. Mooi en oprecht geschreven. Goed dat je zulk betekenisvol werk kan doen. Ik blijf hopen op betere tijden voor ons allemaal. Maar zelfs dan hebben we nog steeds organisaties als Elah nodig.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*