Onder Netanyahu is Israël niet meer het land van de Tien Geboden 

Salomon Bouman, illustratie Françoise Nick

Meer dan een half miljoen Israëli’s hebben begrepen dat Netanyahu’s belofte de gegijzelden met militaire macht te bevrijden, een doodlopende weg is. 

Hamas-terroristen vermoorden eind vorige week zes Israeli’s in een tunnel in Gaza toen een elite commando-eenheid hen naderde. Wist Netanyahu niet dat er een staande Hamas-order is dat gegijzelden onder die omstandigheden moeten worden geëxecuteerd? 

Waarom houdt hij vast aan het waanidee dat de jacht op Hamasleider Yahua Sinwar in de tunnels uiteindelijk tot diens dood en daardoor ook tot de bevrijding van de gegijzelden zal leiden?

‘Total Victorie’

Het is een vraag die tegen de achtergrond van het onverwerkte trauma van 7 oktober heeft aangezet tot het massaprotest tegen Netanyahu’s sabotage van een overeenkomst met Hamas over een uitwisseling van nog naar schatting  51 levende gijzelaars tegen Palestijnse gevangen. Netanyahu verzint steeds nieuwe – voor Hamas onaanvaardbare – voorwaarden om de oorlog tot ‘Total Victorie’ te kunnen voortzetten. 

De Amerikaanse president Joe Biden weet het en ook de minister van defensie Galant, die tijdens een nachtelijke regeringszitting Netanyahu toebeet dat hij ‘niets geeft om de levens van de gegijzelden.’

Voor Netanyahu zijn die ongelukkige mensen ondergeschikt aan het doel te winnen om zoals hij het zei ‘de veiligheid van Israël te waarborgen.’

Symbool van ontvlamde woede

Misschien heeft de van de realiteit vervreemde Netanyahu op de Israelische Tv-gezien dat een demonstrant met een gezichtsmasker als van Netanyahu op, zijn bebloede handen in de lucht stak. Ik zag dat als een symbool van de ontvlamde woede en onmacht.

Naar schatting ging zaterdagavond een miljoen Israëli in Tel-Aviv, Jeruzalem, Beersheba en tal van andere plaatsen de straat op om demonstrerend te vechten voor het land van de ‘Tien Geboden’ dat Israël wil zijn maar onder Netanyahu met zijn extreem-religieuze zionistische ministers onder zijn vleugels niet meer is.

De massa demonstreerde niet voor een Palestijnse staat naast Israël of voor een onmiddellijk einde van de oorlog, maar voor de hoge Joodse waarde om nooit een Israeli of Jood in nood aan zijn lot over te laten. 

In het verleden bewees Israël dit warm menselijke idee hoog te houden. Zo bewees bewees in 1976 dat het land geleid werd door de waarden uit Tenach en toen het op op spectaculaire wijze 98 gijzelaars bevrijdde uit een gekaapt vliegtuig op weg naar Entebbe. 

Entebbe 

De soldaten van de elite-eenheid, die de operatie Entebbe op 3000 km van Tel-Aviv uitvoerden, beschuldigen Netanyahu er nu van uit persoonlijke redenen: om als verdacht crimineel uit de gevangenis te blijven, de gegijzelde Israëli’s aan hun lot over te laten. Zou hij gevoelig zijn voor deze herinnering aan Entebbe waar zijn broer Yoni sneuvelde?

Maandag is er op grote schaal in Israël gestaakt : vliegveld dicht, veel scholen dicht, grote winkelcentra gesloten etcetera.

Een land uit woede en gaat uit frustratie op slot.

De Amerikaanse president Joe Biden, die politiek en emotioneel nauw betrokken is bij het lot van de gijzelaars, zou in de nadagen van zijn presidentschap met vicepresident Kamala Harris Israël en Hamas voor de keus stellen: nu of nooit een deal!


cover illustratie Françoise Nick

Over Salomon Bouman 162 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*