Awraham Soetendorp verrast in de documentaire Met Geduldige Haast,
zondag 17 november om 22.10 uur op NPO2.
In zeven bedrijven krijgt de kijker zicht op de kern van wie Soetendorp is: de rabbijn, de vredesactivist, de bruggenbouwer, de wereldburger en de verhalenverteller. Zelfs degenen die ervan overtuigd zijn dat ze hem goed kennen, zullen nieuwe facetten van Soetendorp zien. Iemand die het lef heeft de regie los te laten en bewijst dat hij dat aankan.
Dat was precies wat regisseur Ellen Blom en ikzelf (redactie en research) voor ogen hadden. Zeven keer werd Soetendorp in een onverwachte setting geplaatst en geconfronteerd met belangrijke thema’s uit zijn leven. Zonder script, puur op improvisatie opent hij deuren naar het verleden en spreekt hij over het fundament, het kompas, de twijfel, de wereldburger, de aanhouder, de evaluatie en het ongewisse. Steeds zoekt hij naar zijn rol, zijn betekenis en de spagaat met zijn eigen veiligheid.
Vluchten
‘Ik heb momenten van grote angst meegemaakt,’ bekent hij in de documentaire. Zoals in New York, april 1968, als zijn grote voorbeeld Martin Luther King wordt vermoord. Soetendorp identificeert zich met Kings volgelingen en gaat naar de solidariteitsbijeenkomst, maar is merkbaar niet welkom. Hij slaat op de vlucht. Of als hij in de vervallen Portugese Synagoge staat en overvallen wordt door angst om niet de juiste keuze te maken. En als hij bij het maken van een familieopstelling de beangstigende druk ervaart.
Soetendorp reflecteert ook op zijn nalatenschap. Hij spreekt met passie en bezorgdheid over de noodzaak de planeet te beschermen. We zijn wereldburgers. Hij gelooft dat ieder individu het in zich heeft om het verschil te maken, hoe klein dat verschil soms ook mag lijken.
Verontwaardiging
In een zelfgebouwde wereld van bamboestokken gaat Soetendorp tijdens de documentaire in gesprek met jongeren met verschillende achtergronden. En dan is hij op zijn allerbest. Hij neemt ze serieus. ‘Voelen jullie je veilig?’ vraagt hij. ‘Nee,’ zegt er één. ‘Als je anders bent, voel je je al snel buitengesloten.’ En het gesprek gaat los. Als de gespreksleider vraagt wat zou er moeten gebeuren om er wel bij te horen, reageert hij fel. ‘Jullie hoeven helemaal niets te doen. Anderen moeten ervoor zorgen dat jullie je veilig en thuis voelen.’ Het is een moment waarin zijn kwetsbaarheid en toewijding zichtbaar worden. Dit gaat voor hem niet om abstracte idealen, maar om tastbare, dagelijkse daden.
Nee, hij is geen gutmensch in de betekenis van iemand die te politiek correct, naïef of moralistisch zou zijn. Hij wil zeker een goed mens zijn, al is dat misschien naïef. ‘Ik kan niet anders dan doen wat ik gedaan heb.’
Universele boodschap
Met geduldige haast is niet alleen een portret van een bijzonder man, maar ook een universele boodschap van hoop en kracht, die juist in deze tijd relevant is. De kijker krijgt niet alleen het verhaal van Soetendorp te zien, maar wordt uitgenodigd na te denken over eigen keuzes, drijfveren en onze rol in de wereld.
‘Anderen moeten ervoor zorgen dat jullie je veilig en thuis voelen’
(Awraham Soetendorp)
Martin Luther King I Have a Dream
cover: Awraham Soetendorp in gesprek met jongeren: ‘wanneer hoor je erbij?,’ foto René Katenberg
Ik kijk er naar uit en verwacht er veel van. Precies wat we nu nodig hebben. En het lijkt me een heel originele aanpak. Gelukkig iets anders dan 2 mensen aan een tafel die met elkaar praten.
Daar ga ik eens in alle rust naar kijken en luisteren. Klinkt als een stem waar we nu meer dan ooit behoefte aan hebben.
Spannend verheug me erop.