Eindelijk aandacht voor Sallie Pinkhof en zijn zwanenzang uit Bergen-Belsen

Sallie Pinkhof was veel meer dan de persoonlijk secretaris van Abraham Asscher, de co-voorzitter van de Joodsche Raad. Hij was een begenadigd dichter, schrijver en filosoof die bescheiden op de achtergrond bleef.

Zijn gedichtenbundel Bergen Belsen, geschreven met de dood letterlijk in de ogen, is misschien wel de meest schrijnende getuigenis van een verblijf in een concentratiekamp. Het is tijd voor een heruitgave van deze dichtbundel en een biografie van Sallie (Salomon Eliazer Pinkhof) en zijn familie, zo is de stellige overtuiging van historisch onderzoeker Lilian Kars en mijzelf, auteur en musicoloog.

Een overtuiging die gesteund wordt door onder anderen Bertien Minco, directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork en hoogleraar Joodse studies Bart Wallet die blij was dat er eindelijk substantiële aandacht besteed wordt aan ‘de Pinkhofjes.’ De planning is een trilogie over de familie waarvan het eerste deel volgend voorjaar verschijnt. 

Om de publicatie van het boek bij Joachimsthal Publishers mogelijk te maken is inmiddels een crowdfundingscampagne gestart via www.voordekunst.nl.

Gedichtenbundel

“Wat mij van meet af aan trof in het werk van Sallie Pinkhof is die nadruk op schoonheid en verbondenheid in om het even wat voor omstandigheden”, verklaart Lilian Kars haar drijfveren. “Dat kwam in alles naar boven toen ik het leven van deze man ging onderzoeken die tot aan de razzia van 20 juni 1943 woonde in het huis in Amsterdam waar ik ben opgegroeid. Bijvoorbeeld in de gedichten die hij schreef in zijn laatste levensmaanden in de hel van concentratiekamp Bergen-Belsen. Hij werd erom getrapt en geslagen, maar hij bleef schrijven.”

Sallie Pinkhof circa 1920, privécollectie familie Pinkhof

Clara en Menachem Asscher

De gedichtenbundel die Lilian tegenkwam in het Amsterdams Stadsarchief werd het begin van een lange zoektocht. Stapje voor stapje, met hulp van goed geconserveerde familiearchieven, kwamen Sallie Pinkhof en zijn familie tot leven. 

Er kwam veel meer boven water dan wij ooit durfden te dromen. Naast bijvoorbeeld het werk van zijn broer de schilder en ontwerper Leonard Pinkhof en zijn bekende zus de schrijfster Clara Asscher-Pinkhof stuitten we via via op de muziek van Clara’s zoon Menachem. Zijn composities zullen volgend jaar tijdens een vertelconcert over zijn leven worden uitgevoerd, onder andere in de Uilenburgersjoel en in Kamp Westerbork. 

Symbool

Het belangrijkste is dat Sallie Pinkhof in een biografie wordt vereeuwigd. “Het is het verhaal van Sallie, een verhaal van de kracht van kunst en cultuur, juist in tijden dat alles en iedereen vernietigd lijkt te worden. Ik weet niet of Sallie zich bewust was van zijn generaties overstijgende daad, maar juist toen er geen enkele zekerheid meer was, schreef hij zijn persoonlijkste, meest beklijvende werk dat niet alleen een getuigenis is van een van de duisterste perioden in de historie van de mensheid, maar ook een symbool van hoop op overleving en overlevering”, aldus co-auteur Lilian Kars.

Vanwege die achterliggende boodschap vindt zij het idee van crowdfunding erg mooi. Zo wordt het boek en de boodschap er achter op voorhand door vele mensen gedragen.

De Pinkhof-Asscher familie
Achterste rij staand:Clara Asscher Pinkhof, Avraham Asscher, Branca Pinkhof Asscher, Jacob Pinkhof, Sophie Pinkhof-de Beer, Sallie Pinkhof, Marianne Pinkhof-Oppenheim, Meijer Pinkhof; middelste rij zittend:Herman Pinkhof, Sophie Pinkhof, Adeline Pinkhof-de Beer, Leonard Pinkhof; onderste rij: Marianne Pinkhof, Jozef Pinkhof; collectie Joods Museum

Dit project ondersteunen? Ga naar Voor de kunst: De Dromer.

Informatie over de concerten rond het werk van Menachem Asscher zie de agenda van
Joachimsthal Publishers

In De Vrijdagavond verscheen ook: Menachem Asscher: Wat blijft is de muziek


cover ontwerp Talma Joachimsthal

Over Paul Janssen 1 Artikel
Paul Janssen is musicoloog, muziekjournalist en auteur. Hij schreef onder anderen Kofi Annan – zijn leven, zijn werk en 100% passie – klassiek. Daarnaast schrijft hij vele artikelen en toelichtingen op het gebied van klassieke muziek en is hij hoofdredacteur van het klassieke muziekmagazine Luister.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*