In de parasja van deze week krijgen we een belangrijke boodschap mee hoe gelukkig te zijn en te blijven.
In twee verschillende verbanden leren we:
“Verheug je met al het goede dat de Eeuwige, je God, jou en je huisgezin heeft gegeven, jij met de Leviet en de vreemdeling die zich bij je ophoudt.” (Dewariem, 26:11)
De vreugde (wesamachta) houdt hier verband met het brengen van de eerste vruchten, de zogenaamde eerstelingen (bikoeriem) naar de Tempel. Als wij dat op de voorgeschreven wijze doen, dan zal ons vreugde ten deel vallen.
Tegenhanger
De tegenhanger lezen we verderop. Als wij ons niet aan de voorschriften houden, dan lezen we wat voor vloeken we over onszelf afroepen, de zogenaamde Tochacha:
We lezen letterlijk (Dewariem 28:47): Omdat je de Eeuwige, je God, niet blij en welgemoed wilde dienen toen er overvloed aan alles was.
Als we de voorschriften uitvoeren zonder vreugde, waarom koppelt de Tora dat dan aan rampspoed? Het lijkt geen zonde, laat staan dat het een ganse megille aan vloeken rechtvaardigt?
De vreugde waar de Tora in beide gevallen naar verwijst, heeft te maken met de verbondenheid van het joodse volk onderling in het algemeen en naar je leefomgeving en God in het bijzonder.
In het Nederlands kennen we de uitdrukking gedeelde smart is halve vreugde en dit gaat over het individu. In het jodendom staat het gemeenschapsleven centraal. De vreugde gaat niet over individuen, maar over wat we met elkaar delen.
De feesten zoals beschreven in Dewariem zijn dagen van vreugde, juist vanwege het collectieve karakter van de viering, van de eerstelingen die we naar de Tempel brengen op de voorgeschreven wijze.
Rampen te boven komen
De vreugde geeft het Joodse volk de kracht om de rampen om ons heen te boven te komen. De Joodse geschiedenis laat helaas vele momenten van vervolgingen en lijden zien, maar het heeft ons nooit weerhouden om ons te verheugen. Ondanks alles.
Hoe belangrijk is deze boodschap voor vandaag de dag. Het Joodse volk kan nooit worden verslagen omdat we zelfs in de moeilijkste tijden altijd de morele en spirituele kracht vinden om collectief de Joodse feesten vreugdevol te omarmen en te vieren.
Sjabbat sjalom
Geef als eerste een reactie