Ankie Rechess, Ronald Israels en anderen over de aanval: Golf van geweld in Israël

Brandenburger Tor met IL vlag

Onze auteurs reageren op de aanval van Hamas, wij plaatsen zoveel mogelijk reacties, want onze lezers zullen dezelfde shock ervaren.

Correspondent Ankie Rechess gaf commentaar in Buitenhof dat grote indruk op me maakte, zo schrijft Anita Frank me.

Sinds vanochtend bestookt Hamas vanuit de Gazastrook met raketten verschillende doelen in Israël met doden en gewonden als gevolg. Waar Israël verrast lijkt te zijn door de plotse golf van geweld spreekt de leider van de militaire tak van Hamas van een nieuwe militaire operatie met de naam Operatie al-Aqsa storm. Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is Hamas een oorlog begonnen. ‘We zijn in oorlog en we zullen winnen’, zei hij zaterdag in een videoboodschap op het platform X (voorheen Twitter).

In Buitenhof van zondag 8 oktober 2023 een uitgebreid gesprek met Ankie Rechess, correspondent in Tel Aviv.

Terug te zien op NPO start. Herhaling van de uitzending: maandag 09.30

Ronald Israels schrijft:

“7 oktober 1973 stond flink gegrift in mijn geheugen, daar is helaas 7 oktober 2023 bij gekomen. Hamas en de zijnen laten hun uiterst barbaarse gezicht zien. Van bloedvergieten – en zeker van onschuldige burgers – komt nooit iets goeds. Het roept wraak op, waardoor samen zoeken naar een voor alle partijen aanvaardbare oplossing verder weg is dan ooit.Op dit soort momenten sta ik pal achter Israel, waarbij ik op andere momenten kritisch ben op de rechtse koers die te vaak wordt gevaren. Eenheid is nu het devies. Uiteindelijk moet een vreedzaam samenleven het doel blijven. Alle betrokkenen zullen daartoe over de eigen schaduw heen moeten stappen.”

Solidariteitsbijeenkomst zondagavond 8 oktober

Onze abonnees hebben al een berciht gekregen over deze snel georganiseerde bijeenkomst.

De oproep luidt:

We zijn geschokt en verbijsterd door de aanvallen van de terreurorganisatie Hamas op Israël. Om onze steun te betuigen wordt morgenavond in Amstelveen een solidariteitsbijeenkomst met o.a. demissionair Minister van van Justitie en Veilgheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius georganiseerd.

Kom ook, zondagavond, om de laatste ontwikkelingen te bespreken en je steun te betuigen. De Vrijdagavond is mede-ondertekenaar van deze bijeenkomst.

De locatie wordt gestuurd na aanmelding via: Nederland@standwithus.com

Actueel nieuws

Actueel nieuws over de Hamas-aanval en de situatie in het Noorden van Israël in te vinden op de Facebookpagina van Stand With Us en de website van het Cidi.


cover: Israelische vlag geporjecteerd op de Brandenburger Tor in Berlijn

Over Bloom 138 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, actuele kunst en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Mede-oprichter en eindredacteur van De Vrijdagavond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*