Limmud Europe feestelijk opgericht

limmoed nederland 23 april

logo limmud europe

Voor ons team was het een historische gebeurtenis. Niet een die veel lawaai maakte of de internationale pers haalde. Maar toch. Op vrijdag 31 maart is Limmud Europe officieel in Amsterdam geregistreerd als een vereniging. 

Limmud is oorspronkelijk ontstaan in Engeland, maar uitgegroeid tot een wereldomspannend netwerk van organisaties gericht op het versterken van Joodse identiteit. Van Noord-Amerika tot aan Australië vindt je lokale Limmud-organisaties die weekends of middagen organiseren waar geleerd wordt over het Jodendom. 

De lokale organisaties zijn autonoom en er zijn verschillen in de manier waarop de evenementen worden georganiseerd. Maar altijd staat centraal dat Joods leren op de eerste plaats een feest is. Limmud is een open organisatie die mensen wil helpen hun persoonlijke weg te vinden naar, en binnen, de Joodse cultuur. Jodendom is een gedekte tafel waarvan ieder hetgeen kan nemen dat het best bij hem of haar past.

In Europa vind je verschillende Limmud-activiteiten. Zoals Limmoud in Frankrijk, Limmud in Duitsland of Limmud Baltics in Estland en onze eigen Limmoed in Nederland.

Limmud Europe verbindt de verschillende landenorganisaties met elkaar, helpt met fundraising en trainingen en geeft lokale Limmud-activisten de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen en ideeën op te doen. 

oprichting Limmud Europe, met rechts naast de heer Mounir uit Mallorca, Albert Ringer van Limmoed Nederland

Een team van mensen van de verschillende Limmud-organisaties werkte het afgelopen jaar intensief met elkaar samen. Er is veel gesproken over de vormgeving van de nieuwe organisatie die nu officieel van start gaat. Het bestuur bestaat – vooralsnog – uit Judith Orland uit Berlijn, Eddy Robles en ondergetekende uit Nederland.

Limmoed Nederland was een van de eerste leden van Limmud Europe. Het Nederlandse team is nu bezig met de samenstelling van een heel diverse en feestelijke dag rond allerlei aspecten van Joods leren. Het is een mix van Nederlandse en Engelstalige presentaties met de gebruikelijke variatie aan onderwerpen. Je kunt leren over Talmoed, een lezing volgen over de Amsterdamse diamantindustrie, het geheim leren kennen van Bendigamos, een dansworkshop volgen naast nog veel andere veelbelovende programma-onderdelen. Het afsluitende concert met Jewish Jazz wordt gegeven door Mirjam van Dam. 

De Nederlandse Limmoed-dag vindt plaats op 23 april in Amstelveen. Info en aanmelding: Limmoed Nederland


cover: logo Limmud Europe

Over Albert Ringer 7 Artikelen
Rabbijn Albert Ringer studeerde in Groningen, Jeruzalem en Amsterdam, onder meer architectuurgeschiedenis. Ringer is rabbijn van de Liberale gemeenten van Twente en Brabant. Hij werkt ook als Geestelijk Verzorger bij Parnassia in Den Haag. Hij is voorzitter van het Platform L&R in Rotterdam (de stad waar Ringer woont), een organisatie die overleg bevordert tussen verschillende levensbeschouwelijke en religieuze organisaties.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*