Tal Bassali stelt indringende vragen tijdens Limmoed Nederland

Limmoed 2023

tekening van vrouw die hebreeuwse les geeft

“Ik heb weer veel geleerd. Niet alleen van de sprekers, maar ook van de andere deelnemers”, zei vriendin en vrijwilliger Rivka aan het einde van een levendige dag Joods leren met Limmoed in Amstelveen. Ik kan het niet anders dan het met haar eens zijn. 

Zo zette Tal Bassali in haar lezing ‘Morality and Language, The pillars of Jewish Europe’ me aardig aan het denken. Dit geldt ook voor de reacties van mede-deelnemers op haar verhaal. Bassali betoogde dat Ivriet een kernvaardigheid is die elke Jood ten goede komt. Zowel als een levende taal die in Israël en in Joodse gemeenschappen over de hele wereld wordt gesproken, als een taal die de deuren opent naar joodse en Israëlische geletterdheid.

Een workshopdeelnemer was het daar hartstochtelijk mee oneens. Zij stelde dat Hebreeuws juist een barrière kan zijn voor mensen die willen terugkeren naar de Joodse gemeenschap. Dit is immers in haar ogen een moeilijk te leren taal. 

Ik kan me eerlijk gezegd wel vinden in zowel het gezichtspunt van deze workshopdeelnemer én in dat van Bassali. Zo merk ik als moeder dat mijn twee puberdochters zich in een sjoel redelijk op hun gemak voelen omdat zij mee kunnen lezen in de sidoer. Als een paar jaar geleden uitgekomen veertiger, die redelijk goed is in talen, kan ik echter niet anders dan beamen dat Hebreeuws een moeilijk te leren taal is. Zo was ik vorig jaar wat al te enthousiast begonnen aan een cursus Bijbels Hebreeuws voor licht-gevorderden zonder eerst de cursus voor absoluut beginners te hebben gevolgd. 

Tal Bassali verhuisde naar Venetië

Tal Bassali is geboren in het Verenigd Koninkrijk en verhuisde, na enkele jaren in Israël te hebben gewoond, met man en drie kinderen naar Venetië, Italië. Daar bleek de joodse gemeenschap te klein om haar kinderen degelijk onderwijs te geven. Bassali bedacht dat dit voor veel meer kleine gemeenschappen in Europa het geval zou zijn, en richtte daarom Zehud op. Zehud is een Online Joodse School speciaal bedoeld voor deze kleine gemeenschappen. 

leerling van Zehud, screenshot uit video van Tal Bassali

Ontvangstcomité

Als mede-organisator van Limmoed zijn er een aantal zaken waar ik na deze editie van Limmoed op loop te puzzelen. Eén daarvan is het aantal deelnemers.

Als lid van het ontvangstcomité had ik aan het begin van de dag de naamkaartjes van circa 135 deelnemers voor me liggen die zich hadden aangemeld. Waren die 135 mensen echt op deze Limmoed? Op deze eerste live bijeenkomst na twee jaar alleen online wegens corona? Neen, tot mijn verbazing kon ik aan het einde van de dag ongeveer 25 naamkaartjes weer mee naar huis nemen. Hoe kan dat? Vanwaar dat relatief hoge aantal no-show? 

Anders gezegd, wat kunnen we als leden van het Limmoed Team in Nederland anders doen om onze missie te realiseren? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen die zich heeft opgegeven voor een Limmoed bijeenkomst Limmoed ook daadwerkelijk de volgende stap op hun Joodse weg is? Alle tips zijn van harte welkom.

En natuurlijk graag tot ziens op onze Limmoed bijeenkomst volgend jaar!

Tal Bassali vertelt over haar motivatie voor het oprichten van Zehud voor joods online onderwijs


cover: Hebreeuws leren, uit de video van Tal Bassali

Over Tijne Berg 1 Artikel
Tijne Berg-Le Clercq is sinds haar afstuderen in verschillende rollen in het sociaal domein actief. Momenteel werkt ze als beleidsmedewerker aanpak huiselijk geweld & kindermishandeling bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ze was dit jaar voor het eerst betrokken bij het Limmoed Team in Nederland.

1 Comment

  1. Het kan zijn, dat mensen ziek waren geworden, of vergeten waren dat het zondag was. Als Limmudnik, ben ik blij om weer aanwezig te kunnen zijn. En afsluiting met concert was mooi.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*