‘Babi Jar’, de 13e symfonie van Dmitri Sjostakovitsj

Luistertip

Op 18 december is het precies zestig jaar geleden dat in Moskou de eerste uitvoering plaats vond van de 13e symfonie van Dmitri Sjostakovitsj. Kiril Kondrasjin dirigeerde werk voor bas, mannenkoor en symfonieorkest, nadat Jevgeni Mravinsky had bedankt voor de eer. De symfonie werd bekend als Babi Jar, naar het eerste van de vijf gedichten van Jevgeni Jevtoesjenko die de componist voor zijn compositie had uitgekozen.

Op 11 december 2022 maakte BBC Radio 3 in de serie Sunday Feature het programma The story of Shostakovich’s Symphony No 13 and the trailblazing poem which inspired it over de bijzondere voorgeschiedenis van deze baanbrekende symfonie.

Lucy Ash vertelt hoe het werk tot stand kwam, reconstrueert de verbijsterende gebeurtenissen die leidden tot de controversiële eerste uitvoering en sprak met mensen die er 60 jaar bij aanwezig waren: Maxim Sjostakovitsj, de zoon van de componist, Elena Jevtoesjenko, de zuster van de dichter en muziekcriticus Iosif Rajskin.

Moed is van alle tijden
Ash begint haar verhaal in de Oekraïense hoofdstad Kiev, waar ze niet alleen het monument voor Babi Jar bezoekt maar ook restanten te zien krijgt van een Russische raket die afgelopen voorjaar een nabijgelegen flatgebouw trof. Ze ziet duidelijke parallellen tussen het Chroesjtsjov-tijdperk waarin Sjostakovitsj zijn symfonie schreef en het huidige Rusland onder Poetin. Toen én nu zijn artistieke en politieke moed van het grootste belang.

Op de website van Sunday Feature is het progamma, voorzien van een degelijke inleiding, terug te luisteren. 

Van de tweede uitvoering van Sjostakovitsj’ opus 113 op 20 december 1962 werd een opname gemaakt.

Aanrader: de app BBC Sounds, gratis te downloaden. Niet te missen als je graag naar BBC radioprogramma’s luistert. Alle zenders, en ook podcasts!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*