Sneeuwman, een diepgevroren raadsel

ephraim vertelt

ephraim vertelt met emoji in blauw

Mijn vrouw Tamara, haar moeder Helge en ik waren op vakantie in Tel Aviv. We nodigden onze goede vrienden Mosjé en Mirjam uit voor een diner in een goed restaurant. Vraagt Mosjé, wij hebben een logé, een vriendin van mijn vrouw, mogen we haar ook meenemen? 

Vanzelfsprekend. Kennen we haar vriendin? Nee, zij is een niet-Joodse vrouw uit Deventer, Mirjam heeft haar leren kennen via een Joodse chat site. Marjolijn houdt van Israël en brengt al haar vakanties door in Israël. Wij zitten gezellig te dineren, dan kijken Marjolijn en Mirjam elkaar aan, beginnen te lachen, kijken mij aan, en vraagt Mirjam aan Marjolijn ‘Is hij het wel of is hij het niet?’ 

Nee, zegt Marjolijn, hij is het niet, waarop ze nog harder gaan lachen. Wat is hier aan de hand? Vraag ik. 

chatten

Nu komt het verslag. Mirjam in ik chatten al enige jaren. Maar ik chat ook met Joodse mannen. Een van die mannen noemt zich Sneeuwman. Meneer Sneeuwman is juwelier zegt hij. Hij reist veel over de hele wereld en heeft bijzondere verhalen die hij met mij deelt. Verschillende verhalen zijn zo bijzonder dat ik die wel eens doorstuur naar Mirjam.

Mirjam krijgt via haar man Mosjé ook wel eens verhalen te horen die ik met hem deel. Soms komen die verhalen Mirjam bekend voor. Mirjam zegt tegen Marjolijn dat zij meneer Sneeuwman maar eens voor een kopje koffie moest uitnodigen. Hij is een leuke man met veel mooie verhalen. Ik denk, mail ik Mirjam, dat ik meneer Sneeuwman ken.

Daarop krijgt Sneeuwman een uitnodiging naar Deventer te komen voor een koffietje. Sneeuwman aanvaardt de uitnodiging. Er wordt een afspraak gemaakt.
Op een vrijdag in de voormiddag midden in de winter belt Sneeuwman aan. Een wat slordige, corpulente, rokende man komt binnen. Hij is brutaal, vindt dat Marjolijn er niet goed uit ziet, vindt haar woning maar niets en zegt, ik heb maar een half uur tijd want half vier Sjabbes, moet op tijd thuis zijn.

Meneer Sneeuwman verdwijnt even snel als hij is gekomen. Neen, zegt Marjolijn, Ephraim is het niet. Maar wie is dan meneer Sneeuwman wel, die mijn verhalen kent en doet voorkomen dat hij ze zelf heeft meegemaakt? Met dit raadsel word ik opgezadeld.

drie mannen

Terug in Amsterdam ging ik op onderzoek uit. Ik kende drie mannen in mijn directe omgeving die aan de beschrijving voldeden. Ik ga iedere morgen naar sjoel, toen in de Gerrit van der Veenstraat, waar ik regelmatig mijn verhalen vertel na afloop van de dienst.

De eerste was Perry Leider z’l.  Hij kwam iedere dag naar sjoel en kende veel van mijn verhalen. Hij viel al meteen af omdat hij helaas niet in staat was een computer aan te zetten, laat staan te chatten.

Ten tweede Awrie Eisenmann z’l.  Ook hij had een postuur dat voldeed aan de beschrijving, kwam iedere dag naar sjoel en kende  veel van mijn verhalen. Maar onderzoek bracht aan het licht dat hij nooit aan het chatten was en altijd galant voor dames was. Dus ook hij viel af. Daarbij moet ik vermelden dat hij wel meteen verdacht was in verband met zijn naam, Eisenmann, Sneeuwman?

De derde die overbleef was Aron de Vries, vrij dik, slordig gekleed, een handelaar op de diamantbeurs, waar ik regelmatig mijn verhalen vertel. Ook hij had een verdachte naam De Vries, Sneeuwman??

Ik confronteerde Aron in een gesprek over meneer Sneeuwman, maar ik kon geen hard bewijs krijgen dat hij de echte meneer Sneeuwman was. 

Het bleef een diepgevroren raadsel.


cover: graffiti met emoji in blauw, gezien op NDSM-werf, foto Bloom

Over Ephraïm Goldstoff 65 Artikelen
Ephraïm Goldstoff (1949) groeide op in de oude Joodse Plantagebuurt tegenover Artis. Na het Maimonides volgde hij verschillende opleidingen in de diamantwereld. Goldstoff vervult vele bestuurlijke functies onder meer voor Bnei Akiwa, Oost-Joods Verbond, OSE (Organisation Secours aux Enfants), Young Leadership CIA, The Feuerstein Institute (Jerusalem). Hij is bestuurslid van Maccabi tennis en van de RAS (Rav Aron Schuster Synagoge) en de Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg. Goldstoff is voorzitter Stichting Naleving Washington Principles, raadslid NIHS, lid ledenraad Joods Maatschappelijk Werk, voorzitter Stichting Dutch Friends of The Feuerstein Institute. Ephraïm Goldstoff is zelfstandig ondernemer in oude en antieke juwelen en edelstenen. Nog steeds werkzaam en kantoorhoudend in de Diamantbeurs.

1 Comment

  1. Zo herkenbaar je verteltrant.
    Typisch jij.

    Ik heet Mirjam, woon in Deventer, maar ken de Sneeuwman ook niet.

    Van oudsher is Deventer wel bekend vanwege de stokvis uit noordelijk Europa. Misschien moet de Sneeuwman daar gezocht worden?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*