Pesach schoonmaak in Hong Kong

Ephraim vertelt

ohel leah synagoge Hong kong interieur

Hong Kong heeft een oude mooie sjoel, de Ohel Leah Synagoge. Mijn vriend Mark Ejlenberg woonde in de jaren tachtig met zijn familie in Hong Kong.

Er waren wat oude mensen lid van de Joodse Gemeente in Hong Kong, maar er waren nauwelijks diensten in sjoel en er werd geen aandacht besteed aan kasjroet. Dat veranderde toen Mark lid werd van de kleine Joodse sjoelgemeenschap en in het bestuur werd gekozen. 

Ohel Leah Synagogue, 70 Robinson Road Mid-Levels, Hong Kong

Er moest een rabbijn komen opperde Mark. Kasjroet moest weer in ere hersteld worden. Met andere woorden, het moest weer een normale traditionele gemeente worden. Mark organiseerde via Chabad een rabbijn uit New York. Het werd Rabbijn Mordechai Avtzon.

Enkele dagen voor Pesach zou de nieuwe rabbijn met zijn vrouw Goldie aankomen in Hong Kong.

Er werd een schoonmaakteam geregeld om de keuken weer volledig kosher te maken, onder de voorwaarde dat de rabbijn de goedkeuring zou geven. Pas dan pas zou er betaald worden. Er werd een week lang gepoetst. Rabbijn Avtzon ging direct na aankomst naar sjoel om de keuken te inspecteren. De hele schoonmaakploeg stond in spanning af te wachten wat de beslissing van de rabbijn zou zijn.

Pesach, Ohel Leah Synagogue Hong Kong

De keuken werd afgekeurd. De voorman en zijn ploeg kwamen in opstand. De politie werd erbij gehaald, gecommuniceerd kon er niet worden want zij spraken uitsluitend Chinees. Een ramp! Mark kwam op het lumineuze idee om de Chinese huisbewaarder erbij te halen want die sprak Engels. Mark legde hem het probleem uit. Als er een munt op de vloer valt, bukt de huisbewaarder zich om het geldstuk op te rapen. Terwijl hij zich bukt komt zijn gouden ketting met davidster hanger uit zijn overhemd tevoorschijn. Mark vraagt verbaasd: “ben jij Joods”? 

Nee was het antwoord van de bewaarder. Maar je Magen Davidhanger? Ach ja, die heb ik in Israel gekocht toen ik een jaar in een kibboets werkte. Maar dan weet je toch ook wat een Pesach-schoonmaak is? Ja natuurlijk. Wil je de schoonmaakploeg uitleggen wat ze moeten doen? 

Zo geschiedde, de hele ploeg dook de keuken weer in en twintig minuten later kwam de tweede keuring van de rabbijn, die was toen positief. De schoonmaakploeg werd betaald met een extra beloning. Pesach kon beginnen, niet alleen met het verhaal van het ontstaan van het Joodse Volk, maar ook met een belangrijke start van de opbouw van een bloeiende Joodse Gemeente in Hong Kong.

Ik wens u allen een koshere Pesach en mooie seideravonden.


illustraties en cover: Ohel Leah Synagogue Hong Kong

Over Ephraïm Goldstoff 62 Artikelen
Ephraïm Goldstoff (1949) groeide op in de oude Joodse Plantagebuurt tegenover Artis. Na het Maimonides volgde hij verschillende opleidingen in de diamantwereld. Goldstoff vervult vele bestuurlijke functies onder meer voor Bnei Akiwa, Oost-Joods Verbond, OSE (Organisation Secours aux Enfants), Young Leadership CIA, The Feuerstein Institute (Jerusalem). Hij is bestuurslid van Maccabi tennis en van de RAS (Rav Aron Schuster Synagoge) en de Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg. Goldstoff is voorzitter Stichting Naleving Washington Principles, raadslid NIHS, lid ledenraad Joods Maatschappelijk Werk, voorzitter Stichting Dutch Friends of The Feuerstein Institute. Ephraïm Goldstoff is zelfstandig ondernemer in oude en antieke juwelen en edelstenen. Nog steeds werkzaam en kantoorhoudend in de Diamantbeurs.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*