Three Minutes eindelijk te zien in heel Nederland

beeld uit Three Minutes

De opmerkelijke documentaire van Bianca Stigter (historica, journaliste en nu ook cineaste) toont een in 1938 gemaakte amateurfilm van een joods stadje in Polen. Bijna niemand die te zien is in de film overleefde de oorlog.

De fimmaker deed een minitieuze zoektocht naar wie de mensen zijn en naar alle details in de amauteurfilm die oorspronkleijk niet langer duurde dan drie minuten. Daarmee verlengde zij deze drie minuten tot 69 minuten en liet daarmee op een aangrijpende wijze het joodse leven in dit Poolse stadje voortbestaan. Want zolang we kijken naar deze mensen en luisteren naar hun verhaal is de geschiedenis niet voorbij. Stigter schenkt met deze film een levend monument aan de herinnering van het Poolse joodse leven.

Three minutes, A lengthening beleefde vorig jaar op het filmfestival van Venetië haar wereldpremière. Kort daarna besteedde De Vrijdagavond er aandacht aan, zie het artikel van Anneke Coster.

trailer Three Minutes – A lengthening

Hier meer info over de film en de speeldata in het hele land: Three Minutes, A lengthening


cover: still uit Three Minutes, A lengthening, courtesy Cinema Delicatessen

Over Bloom 147 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, actuele kunst en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Mede-oprichter en eindredacteur van De Vrijdagavond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*