Jerusalem Filmweek gaat aangepast door

Lichtpuntjes #4

familiedinner lange tafel met orthodoxe, marokaanse joden uit de film 7 berachot

Van 9 tot en met 14 december wordt de jaarlijkse Jerusalem Filmweek gehouden, net als ieder jaar tijdens Chanoeka. Vanwege de oorlog werd er getwijfeld of het dit jaar moest doorgaan.

Uiteindelijk is besloten om het festival door te laten gaan met een aangepast programma. Zoals ieder jaar wordt de chanoekia aangestoken, maar de films, documentaires en lezingen leggen dit jaar meer nadruk op de joodse identiteit omdat daar deze dagen meer behoefte aan is. Inwoners uit het noorden en zuiden (de evacués) mogen gratis naar binnen.

Sir Anthony Hopkins als Sir Nicholas Winton

Openingsfilm is de film One life met in de hoofdrol Sir Anthony Hopkins te zien over het leven van Sir Nicholas Winton.

Winton (1909 – 2015) werd geboren in de Duits-joodse familie Wertheim die kort voor Nicholas’ geboorte naar Engeland waren verhuisd. Daar werden de Wertheims christelijk en veranderden hun naam in Winton. In 1938 bracht hij de Kerstvakantie door in Praag om het Britse Committee for Refugees from Czechoslovakia te helpen. 

Van daaruit wist hij 669 joodse kinderen vanuit Praag naar Engeland te smokkelen. 

Deze film is volgens mij een echte aanrader, een waar gebeurd verhaal dat lang onbekend bleef, maar viral ging toen Sir Nicholas Winton werd verrast werd in een tv-show, toen hij zonder dat hij het wist, omringd werd door volwassene kinderen die hij heeft gered (hieronder zie je een fragment uit die show waar je het niet droog kan houden). 

Een gigant als Hopkins is de juiste man om Sir Winton te spelen.

Helen Mirren geweldig als Golda Meir

Helen Mirren als Golda Meir in Golda © Foto HBO / Jasper Wolf

Helen Mirren, een andere gigant, speelt ‘onze’ gigant in de gelijknamige film Golda, de film heb ik al gezien, persoonlijk vond ik de hem tegenvallen behalve dan Helen Mirren als de hoofdrolspeelster.

Golda speelt zich af tijdens de Jom Kipoer oorlog vijftig jaar geleden. Het pijnlijke dat nu naar boven komt, is de overeenkomst met de Simchat Thora Oorlog, de bijna fatale fouten die zijn gemaakt door de veiligheidsdiensten niet serieus te nemen. Dus uit historisch perspectief gezien toch een must see.

Sheva Berachot

Een andere tragische komedie die ik wel zou willen zien is de Israëlische  7-berachot ‘Seven Blessings’. Het gaat over twee zusters waarvan de een zwanger wordt en het kind, een dochter, twee jaar later afstaat aan haar zuster die geen kinderen kan krijgen. Een gewoonte onder Marokkaanse joden. Deze dochter gaat twintig jaar later trouwen en dat is natuurlijk een ‘prima’ timing om de waarheid naar boven te laten komen. Tijdens de choepa en de rest van de week en gedurende de 7 berachot. Volgens de aankondiging: “A sad comedy about family crimes, forgiveness and loss.”

Met Gods hulp wordt het een rustige en mooie film week in Jerusalem.

trailer The Story of Nicholas Winton


cover still uit de film 7 Berachot

Over Jair Eisenmann 14 Artikelen
Jair Eisenmann is vader en echtgenoot en geboren en getogen in Amsterdam. Jair is ondernemer in de farmaceutische industrie. Binnen joods Amsterdam heeft hij in vele besturen gezeten onder andere bestuur NIHS en hij is medeoprichter van AMOS. Hij was jarenlang actief in de Amsterdamse politiek als deelraadslid van de VVD en later als vice voorzitter VVD Amsterdam. Jair was vooral medeoprichter, en nu voorzitter, van de Stichting Gilat die theatervoorstellingen organiseert in kinderziekenhuizen in Nederland en Curaçao. Sinds drie jaar woont hij in Jeroesalajim.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*