Opkomst rechts extremisme verklaart alyah vanuit de VS

illustratie bij Salomon analyseert: Françoise Nick

Er zit een opvallende groei in de alyah (immigratie naar Israel) van Amerikaanse joden. Haaretz meldde op basis van het bureau van de statistiek dat in 2021 vijfduizend Amerikaanse joden zich vestigden in Israel. Dat is volgens tweeduizend meer dan in het voorafgaande jaar. Wegens opkomend anti-semitisme in de VS dat zich vooral richt tegen herkenbare orthodoxe Joden, is het begrijpelijk dat veertig procent van de immigranten uit de Nieuw Wereld ultra-orthodox, Chabad-aanhangers zijn of gewoon orthodox zijn.

Pittsburg

Al jaren is er sprake van toenemend antisemitisme in de VS. De Franse historicus Pierre Birnbaum heeft daaraan een uitgebreid artikel gewijd in Le Monde (7 januari, 2022). De aanslag op 27 October 2018 tegen de synagoge in Pittsburg, waarbij elf Joden vermoord en tientallen gewond, was een keerpunt. Sindsdien worden op tal van plaatsen synagoges in ‘het land van de oneindige mogelijkheden’ beveiligd door middel van electronische bewaking of met wegversperringen. Zoals ook in Nederland Joodse instellingen worden beveiligd. 

Dat de terrorist in Pittsburg tijdens zijn moordaanslag ‘Heil Hitler’ schreeuwde is als een zenuwschok door de grote Joodse gemeenschap in de VS gegaan.

Radicale verrechtsing in de VS met anti-semitische tendensen, zoals die ook tot uitdrukking kwam tijdens de overval op het Capitol op 6 januari vorig jaar, maakt  joden onrustig.

obscure racist Pierce

Ik was geschokt toen ik ontdekte dat er in de VS in 1978 een Amerikaans ‘Mein Kampf’ is verschenen onder de titel The Turner Diaries van de hand van obscure racist William Luther Pierce onder het pseudoniem van Andrew MacDonald.

Lang twijfelde ik of ik de informatie uit The Turner Diaries naar De Vrijdagavond zou sturen. Dat moet toch een mooie avond zijn. In het kort zal ik er toch enkele zinnen aan wijden.

Kunt U zich voorstellen dat in de VS  joden, zwarte mensen, journalisten etcetera door racisten – die de federale regering omver wierpen – naar het Zuiden worden gedwongen om daar massaal met atoomwapens te worden vernietigd?

De complottheorie gaat verder: joden die Amerika overheersen via de Mossad veroorzaakt niet alleen jodenhaat ook haat tegen de staat Israel. Die staat wordt met intercontinentale raketten met atoomkoppen onder vuur genomen. Of dat niet genoeg is voorziet het Amerikaanse Mein Kampf erin dat, nadat Tel-Aviv met raketten is bestookt, de Arabieren met knuppels en messen Israël bestormen en alle Israeli’s vermoorden.

racisten veroveren hele wereld

Het is nog angstaanjagender: de racisten van Amerikaanse bodem veroveren de hele wereld en extermineren alle gekleurde volken zodat het ‘witte ras’, de blanken de alleenheersers worden.

Je zou kunnen zeggen: Ku Klux Kan op wereldschaal.

Naar schatting zijn er een half miljoen exemplaren van dit opruiende haatboek in de VS verkocht. In Frankrijk is het verboden lectuur. En met reden.

Amerikaans antisemitisme

Het is een racistische fantasie die doorsijpelt in het Amerikaans antisemitisme dat zich openlijk openbaart, zonder schaamte, zoals het racisten betaamt. En dus is er toename van de alyah van Amerikaanse Joden. Ik denk niet dat ze ooit de Turner Diaries hebben gelezen maar ze zullen de geur ervan wel hebben geroken in het dagelijks leven in de VS.


Over Salomon Bouman 129 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*