Toneelschrijver Tom Stoppard over Leopoldstadt, de voormalige joodse wijk in Wenen

aankondiging toneelstuk Leopoldstadt van Tom Stoppard

Mijn aandacht voor Tom Stoppard werd gewekt toen ik het BBC televisieprogramma ‘Imagine’ zag getiteld: Tom Stoppard: A charmed live’. In dat programma (uitgezonden 9 september jl.) interviewt Alan Yentob de Britse toneelschrijver Sir Tom Stoppard naar aanleiding van zijn meest recente toneelstuk Leopoldstadt.

Stoppard werd geboren in 1937 in Tsjechoslowakije als Tomáš Sträussler. Zijn vader was arts in een ziekenhuis dat hoorde bij de Bata schoenenfabriek.

Bata bood de vader van Stoppard aan om, kort voor de Duitse bezetting, met zijn gezin overgeplaatst te worden naar Singapore.

Toen Japan Singapore aanviel vluchten Tom, zijn moeder en zijn broer naar India. Zijn vader kwam om in deze Japanse bezettingstijd.

Na de oorlog hertrouwde Toms moeder met de Brit Ken Stoppard en reisde naar Engeland. Zij koos er bewust voor haar kinderen een Engelse opvoeding te geven en heeft nooit over haar verleden of het joods-zijn gesproken.

Tom groeide op in kostscholen en ging direct na zijn schooltijd werken als journalist. Al snel werd hij theaterrecensent en ontwikkelde zich als één van de meest gevierde Engelse toneelschrijvers.

tekeningen van Anneke Coster bij Image over Tom Stoppard

Het toneelstuk Leopoldstadt is gebaseerd op Stoppards eigen leven.

Leopoldstadt is de wijk in Wenen waar voor Tweede Wereldoorlog veel arme joden woonden. Het toneelstuk gaat over Hermann Merz, een eenvoudige joodse ambachtsman die zich laat dopen en trouwt met het katholieke meisje Gretl. Hij werkt zich op en vindt een woning in het sjieke deel van Wenen. Het toneelstuk gaat over Hermanns uitgebreide familie in de periode dat Oostenrijk een revolutionaire periode doormaakt, verarmt en wordt geannexeerd door nazi Duitsland. Stoppard gaat met zijn toneelstuk voor het eerst expliciet aan de slag met zijn joodse kant en laat zien hoe belangrijk het is dat overlevenden van de Holocaust hun verhaal blijven vertellen.

Hieronder is Tom Stoppard in gesprek met regisseur Patrick Marber.


Het programma Imagine kan men zien op BBC I Player

cover: aankondiging Van het toneelstuk Leopoldstadt in de regie van Patrick Marber

illustratie Image/Leopoldstadt: Anneke Coster

Over Anneke Coster 2 Artikelen
Anneke Coster is geboren in Amersfoort en woonde in Amsterdam, Londen en Zürich. Ze volgde opleidingen in kunstgeschiedenis, Fine Arts en Art en Architecture. Momenteel woont ze in Jeruzalem en is actief met onder andere video, tekenen en ceramics.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*