Worden onze vakantieplannen versjteerd?

De nieuwe corona-variant waart door Israel.

Zal ik mijn Israëlische  kinderen en kleinkinderen deze zomer zien? Of staat de om zich heen grijpende nieuwe  delta-variant in Israël een gelukkig weerzien in de weg? Dat zou toch wel heel erg verdrietig zijn.

Na de trotse glorietijd dat Israël voorop liep in de bestrijding van COVID-19 verschijnen nu zwarte wolken aan de  doorgaans blauwe Israëlische hemel.

Premier Naftali Benettt riep zijn landgenoten op thuis te blijven tenzij het om belangrijke zaken gaat om naar het buitenlandse vliegen.

Ik vrees dat onze vakantieplannen in Italië, het land van het Dolce Vita, in in duigen vallen. Omdat ik het wegens allerlei voorschriften lastig vond naar Israël te vliegen, heb ik een landhuis in Italië gehuurd, nabij Siena, waar we onze Israëlische familie willen ontvangen. Ik hoop dat het doorgaat maar zeker is het niet.

Wat ik van de Israëlische leiders begrijp moet hard worden ingegrepen om de nieuwe variant van de COVID-19 virus te omsingelen. Inmiddels is vastgesteld dat reizigers uit Rusland en India het virus meenamen. Er doet zich een niet voorzien probleem voor: tweemaal inenten met Pfeizer of een ander vaccin biedt geen volledige bescherming tegen de nieuwe indringer. Je kan dus drager worden zonder het meteen in de gaten te hebben.

De delta-variant drong via het David-Ben Goerion vliegveld Israël binnen. Om dit gat te dichten zullen alle inkomende passagiers op corona worden getest. Toeristen die het toch wagen naar Israël te vliegen zullen minstens tien dagen op eigen kosten in quarantaine moeten. Geen vrolijk vooruitzicht.

Bij het schrijven van deze tekst is bekend dat de delta-variant van het virus op twee plaatsen in Israël, vooral bij kinderen, is gesignaleerd. Maar ook in het leger zijn soldaten met deze variant besmet.

Ik hoop in het belang van Israël en onze vakantieplannen dat de autoriteiten er in slagen deze variant de kop in te drukken.

terzijde

Dit vind ik even belangrijker dan het besluit van Dries van Agt om zijn lange lidmaatschap van de CDA op te zeggen. Je zou kunnen vermoeden dat dit besluit iets te maken zou hebben met de ‘Omzigtaffaire’. De ex-premier, eens een goede vriend van Israël, heeft het CDA verlaten omdat de partij volgens hem niet opkomt voor de rechten van de Palestijnen. Hij erkent het bestaansrecht van Israël wel maar verfoeit de bezettingspolitiek wat volgens hem neer komt op schending van de mensenrechten van de Palestijnen. En dat is zijn heilige stokpaardje dat hij al tientallen jaren berijdt.


Foto: Wanda F Bloemgarten

Over Salomon Bouman 154 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*