Er is geschiedenis geschreven! Anti-Netanjahoe coalitieakkoord getekend.

Wie had dat kunnen denken? Gisteravond een foto op de Israëlische tv waar Lapid, Bennett en Mansour Abbas op te zien zijn na het tekenen van het anti-Netanjahoe coalitieakkoord. Een historische foto!

Nog maar enkele maanden geleden was Mansour Abbas, leider van de kleine Islamitische Ra’am-partij, voor zowel Netanjahoe als Bennett vergif. Toen bleek dat Netanjahoe zonder de vier stemmen van Ra’am geen coalitie kon vormen, lag hij op zijn knieën voor deze Israëlisch-Palestijnse leider. Plotseling was hij, zijn partij, legitiem, ook voor de nieuwe premier Naftali Bennett, die in het verleden zijn afkeer van hem en andere Israëlisch-Palestijnse politici niet kon verbergen.

In het politieke spel gebeuren wonderen als het om de macht gaat!

De opname van Ra’am in het coalitieakkoord is historisch en legt bovendien een verband om de onlusten die tussen Israëlische Joden en Israëlische Arabieren uitbraken tijdens de laatste Hamas-oorlog.

Yair Lapid is er na een lange aanloop in geslaagd links en rechts met elkaar te verbinden. Het zwaartepunt van deze regering ligt duidelijk op rechts. Bennett komt uit de nederzettingenwereld, Gideon Sa’ar ook, evenals Ayelet Shaked, terwijl Lieberman ook sterke rechtse instincten heeft.

Het coalitieakkoord is ingewikkeld. De belangrijkste paragraaf is dat Bennett en Lapid stuivertje wisselen over het premierschap. Bennett de eerste twee jaar, daarna is Lapid twee jaar premier, als deze regering de eindstreep haalt.

Het zwaartepunt van deze regering ligt op rechts, hoewel de linkse Benny Gantz minister van defensie blijft. Afgesproken is de Palestijnse kwestie te laten rusten en zich te onthouden van het stichten van nieuwe nederzettingen.

Hervatting van een leefbaar vredesproces met de Palestijnen zit er niet in, tenzij er onvoorzienbare dingen gebeuren en het inzicht veld wint dat er toch iets moet gebeuren om Israël in rustiger vaarwater te leiden. Sloot Begin geen vrede met Sadat? Reikte Rabin niet de hand naar Arafat? Wie zal het aandurven om te begrijpen dat Hamas uiteindelijk ook een legitieme onderhandelingspartner is? Moeten daar nog een paar oorlogen aan vooraf gaan?

Over Salomon Bouman 104 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

1 Comment

  1. Dhr.Bouman heeft 50% gelijk met de titel een anti Bibi coalitie…maar het is voornamelijk een Pro Israël coalitie.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*