Is antisemitisme onderdeel van de islamitische cultuur, zo daagt Mona Keijzer het Openbaar Ministerie uit

podcast Wallet & Van Weezel nr 17

twee portretten een man en een vrouw tegen donkere en rode achtergrond

Minister Keijzer wil dat het Gerechtshof haar hoort bij de beoordeling of haar Jodenhaat-uitspraak daadwerkelijk strafbaar is.

In de talkshow Sophie & Jeroen stelde ze in mei dit jaar dat ‘antisemitisme bijna onderdeel is van de islamitische cultuur’. Hoe zit dat? “Het trekt hoe dan ook het debat open. Want hoe bespreek je dit zonder een groep over één kam te scheren?”vraagt Bart Wallet zich af. 

Als historicus bespreekt Wallet hoe de islam, toen het eenmaal machtsfactor was, omging met minderheden waaronder joden. Wallet: “Alleen kijken naar wat in de Koran staat, is niet reëel. Religies bestaan uit interpretaties door verschillende stromingen die de beleefde werkelijkheid beter weergeven.”

Nu pas een Holocaustmuseum

Waarom is er nu pas een Holocaustmuseum in Amsterdam, vraagt Natascha van Weezel. Bart Wallet wijst er op dat de schaarse overlevenden niet herinnerd wilden worden aan de plekken van onheil zoals de Hollandsche Schouwburg. “Gooi maar plat,” gaf deze afschuw weer en dat gebeurde ook bijna. Alleen wat stukken muur staan er nog in wat nu een herdenkingsmonument is. 

Een plek waar de Holocaust in de Nederlandse- en oorlogsgeschiedenis gedetailleerd wordt bekeken was er niet, dat geldt ook voor het Anne Frankhuis waar antisemitisme een onderdeel is van een groter verhaal over vooroordelen en stereotypen.

Van Weezel vergelijkt het nieuwe museum met het United States Holocaust Memorial Museum in Washington dat al in 1993 werd ingewijd. Daar veel eerder dan in Amsterdam waar het 79 jaar na de bevrijding duurde, zo merkt Natascha van Weezel niet zonder bittere verbazing op. 

Iers-Britse conflict

Verder kijken van Wallet & Van Weezel in deze aflevering uit naar de rechterlijke uitspraak inzake de geweldsuitbarstingen in Amsterdam na de wedstrijd Ajax-Maccabi TA, hoe de sluiting van de Israëlische ambassade in Ierland te maken heeft met het Iers-Britse conflict en bespreken zij een mogelijk op handen zijnde vrede in Gaza.

Over Wallet & Van Weezel
De komende twee weken komen Wallet & Van Weezel uit het Holocaust Museum, met volgende week drie afleveringen met terugblikken op 2024 met bijzondere gasten.
De Vrijdagavond zal deze podcast-specials rond de jaarwisseling plaatsen. 
Bart Wallet is hoogleraar Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam, Natascha van Weezel is auteur en documentairemaker. 

Deze podcast is ook te beluisteren op het platform Joodse Wereld van de EO: Wallet & van Weezel – EO


Over Bloom 162 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, actuele kunst en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Mede-oprichter en eindredacteur van De Vrijdagavond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*