Ondertussen op de Westbank: ‘Niet iedereen binnen de Joodse gemeenschap wil horen wat daar gebeurt’

Podcast Wallet & Van Weezel #15

twee portretten een man en een vrouw tegen donkere en rode achtergrond

Nu alle aandacht gericht is op Gaza, verschuiven Wallet & Van Weezel hun blik naar de Westelijke Jordaanoever.

Voor de een betwist gebied, voor de ander bezet Palestijns gebied en voor weer anderen het onbetwiste hart van het oude Israël Judea en Samaria. Hoe komen de verschillende partijen hier ooit tot een oplossing? 

Zesdaagse oorlog

De Westelijke Jordaanoever (het Engelse woord Westbank wordt eveneens veel gebruikt) werd in 1967 tijdens de zesdaagse oorlog door Israël op Jordanië veroverd, samen met de Golanhoogte en de Sinaï. In eerste instantie als mogelijk wisselgeld voor vrede. Het ontwikkelde zich echter tot het complexte stukje aarde met A-, B- en C-gebieden en een muur die daar doorheen kronkelt. Hoe heeft dat zover kunnen komen? 

Checkpoints

Waar Bart Wallet het heden duidt vanuit het verleden, deelt Natascha van Weezel haar persoonlijke ervaringen op de Westbank, onder andere bij de checkpoints. Het vormde haar visie op de situatie, wat haar niet altijd in dank wordt afgenomen wordt: ‘Niet iedereen binnen de Joodse gemeenschap wil horen wat daar gebeurt’.

checkpoint nabij Nablus, screenshot Bloom

Van David naar Goliath

Wallet gaat uitgebreid in op de voorgeschiedenis van de Zesdaagse oorlog van 1967. En de oorlog zelf. Men wist dat Israël een sterk leger had, maar het was de underdog. Niemand kon bevroeden dat het Israëlisch leger in zo’n korte tijd de legers van de buurlanden kon verslaan. Van Weezel: ‘Op dat moment werd Israël van de kleine David de grote Goliath’.

Israël was in 1967 nog een heel arm land, de meeste mensen konden zich geen buitenlandse reis permitteren. Op het moment dat het land de Westoever had veroverd gingen binnen enkele maanden een miljoen Israeli naar dat gebied. ‘Eindelijk een nieuw gebied om te ontginnen’ aldus Wallet. ‘Ze bezochten steden als Jericho, Nablus, Jenin. Dat ging aanvankelijk goed. De Palestijnse bevolking was beduusd’. En de bezoekers brachten geld mee en al snel konden Palestijnen van de Westbank werken in Israël.

Maar wat moest Israël me dat gebied? Waarom werd het niet geannexeerd, zoals Jeruzalem wel werd getrokken bij de staat Israël? Hoogleraar Wallet gaat er uitgebreid op in.

Podcast Wallet en Van Weezel, foto Willem Jan de Bruin Fotografie

Over Wallet & Van Weezel

In de podcast ‘Wallet & van Weezel’ gaan Natascha van Weezel en Bart Wallet met elkaar in gesprek over wat er leeft in en rondom de Joodse Wereld. Een goed gesprek hierover is na 7 oktober urgenter dan ooit. Wereldwijd, ook in Nederland, zorgt dit conflict voor heftige discussies, geweld en antisemitisme.   

Bart Wallet is hoogleraar Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam, Natascha van Weezel is auteur en documentairemaker.  

De podcast is onderdeel op het platform Joodse Wereld van de EO. Hier te beluisteren op Spotify of via de website van de EO.

Deze serie is een co-productie van de redactie van De Vrijdagavond met de EO.
De podcast is ook te beluisteren op de EO-website:
Wallet & Van Weezel – nr 15

Over redactie De Vrijdagavond 10 Artikelen
Een onderwerp dat ons door derden wordt aangeboden publiceert de eindredacteur onder deze naam.

1 Comment

  1. IK GELOOF IN DE KRACHT VAN HET GEBED.
    Wat we zien is dat we te maken hebben met een wereldwijd probleem. Miljoenen joden, christenen en moslims bidden om vrede, vrede en nog eens vrede. Al die biddende mensen hebben zo hun eigen vredesdoelen die met elkaar concurreren. Zo worden wereldwijd elke dag miljoenen concurrerende gebeden ten hemel gezonden richting de Eeuwige, God en Allah. Voor mij is het dan ook ten diepste een godsdienst oorlog en nu maar zien wie het uiteindelijk gaat winnen: de aanhangers van de Eeuwige en daar komt de vrede met een Groot-Joods Israel; of toch de aanhangers van Allah en daar komt de vrede een Groot-Islamitisch Palestina. Om het nog ingewikkelder te maken zowel bij ons joden als moslims zijn de meningen tot op het bot verdeelt. Ook bij christenen zijn de meningen tot op het bot verdeelt. Als je werkelijk geloofd in de kracht van het gebed hoe kun je dan werkelijk geloven dat bidden tot vrede leidt met zoveel vredesdoelen voor ogen? In Berlijn hebben ze het begrepen daar wordt elke maand voor een rechtvaardige vrede gebeden door joden, christenen en moslims en wie zich wil aansluiten bij dit gebed. Hier namen rabbijnen, predikanten en imams het voortouw. Persoonlijk geloof ik dat dit de enige weg is naar een rechtvaardige vrede voor alle inwoners van Israel en de volkeren rondom. Wanner het Berlijns initiatief wereldwijd wordt overgenomen, zal een begin gemaakt worden aan het beeindigen van deze godsdienstoorlog.
    Binjamin Heyl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*