Diana Blok: Ik daag je uit mij lief te hebben

tentoonstelling

tentoonstelling Diana Blok in Cobra Museum
Diana Blok: I challenge you to love me

Fotografe Diana Blok (Uruguay, 1952) was haar tijd ver vooruit met haar interesse in de grenzen van gender en andere vormen van diversiteit.

Blok groeide op als een migrant, als een nomade, als een persoon in transitie, zo schrijft ze in haar kunstenaars statement.

Diplomaat

Haar vader – van Nederlands-joodse afkomst – kwam tijdens de oorlog in Buenos Aires terecht, waar hij trouwde met een katholieke Argentijnse. Als diplomaat werd hij uitgezonden naar verschillende Latijns-Amerikaanse landen waaronder Uruguay, Mexico, Guatemala en Colombia. Diana Blok groeide op tussen burgeroorlogen, waar ze, zoals ze schrijft: “als jong meisje werd gevormd door de tegenstellingen die ik overal om me heen zag.”

Diana Blok studeerde sociologie in Mexico City en vestigde zich daarna in Amsterdam. Daar ontwikkelde ze zich tot een succesvol (portret)fotograaf en kunstenaar.

In Museum Cobra in Amstelveen is de overzichtstentoonstelling
Diana Blok: I Challenge you to love me van Diana Blok nog t/m 29 september te zien.

Thema’s in haar werk zijn identiteit, gender, seksuele diversiteit, feminisme en cultuur.

Zelfportret Diana Blok, 1982

Gender Monologues

Met haar fascinerende, persoonlijke portretten van transpersonen, homo’s, families en vrijgevochten vrouwen was ze haar tijd ver vooruit. Zo fotografeerde ze gay community’s, transpersonen in Brazilië, families ontdaan van kleding en status, maar ook portretten van theateracteurs als Frieda Pittoors als Shylock. 

Ook de indrukwekkende interactieve-media installatie ‘Gender Monologues’ (2016) is te zien in Museum Cobra op zes grote schermen. Het concept voor dit project ontstond in 2015 als een verdieping van de fotoserie ‘Adventures in Cross-Casting’, gepresenteerd door Tempo-Festival in Rio de Janeiro.

In ‘Gender Monologues’ nodigde Diana Blok zes Braziliaanse en Nederlandse acteurs uit teksten te vertolken die oorspronkelijk geschreven zijn voor iconische figuren van het andere geslacht: de grenzen van gender worden overschreden via de verbeelding.

Diana Blok laat geëngageerd werk zien, zij doorbreekt taboes. Haar werk is een groot pleidooi voor diversiteit.


cover: overzicht tentoonstelling Diana Blok in Museum Cobra

Over Linda Bouws 8 Artikelen
Linda Bouws is initiator van evenementen, projecten en NGO’s, voornamelijk in de kunsten en media. Zij is directeur van Stichting Metropool Internationale Kunstprojecten (https://www.metropool-projects.com/publications). Van 2002 tot 2014 was Bouws directeur van Felix Meritis, Europees centrum voor kunst, cultuur en wetenschappen. Bouws is de kleindochter van de joodse Paula Bermann wiens oorlogsdagboek bij Uitgeverij Balans in 2018 verscheen.

2 Comments

  1. Diana was ook een van de eerste die kunstenares Frida Kahlo in Europa introduceerde.Samen met regisseur Dea Koert, actrice Barbara Duyfjes en ondergetekende, maakten wij een theater tweeluik over Kahlo waarin Diana’s foto’s een prominente rol speelden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*