Recital Sharon Azrieli ter ere van Jacob Israël De Haan in de Uilenburgersjoel

14 juni 20.00 uur

Jacob Israël De Haan heeft twee romans geschreven, maar zich daarna voornamelijk geprofileerd als dichter en journalist. 

Tot zijn belangrijkste dichtwerken behoren een schitterende bundel kwatrijnen en twee bundels met Joodse liederen. Merkwaardig genoeg zijn die liederen nooit op muziek gezet, maar op een bijzondere avond in de Uilenburgersjoel in het kader van de Jacob Israël de Haan-maand wordt een van die liederen ten gehore gebracht door de jonge Nederlandse countertenor Simon Heerze. De liedtekst is op muziek gezet door componist Ron Mesland.

Daarna zingt Simon Heerze ook enkele kwatrijnen van dezelfde componist. Het grootste deel van de avond zal worden ingevuld door de Canadese sopraan Sharon Azrieli. Zij zingt een selectie van Joodse liederen in verschillende talen uit verschillende eeuwen en na afloop van haar recital zal ik met haar spreken over de traditie van het Joodse lied in de loop van de eeuwen. 

Canadese sopraan

Sopraan Sharon Azrieli woont en werkt vanuit Montreal. Zij heeft een doctoraat in muziektheorie en genoot internationaal succes op wereldberoemde podia, waaronder Carnegie Hall, de Metropolitan Opera, de Opéra Bastille in Parijs, en bij toonaangevende organisaties zoals de Canadian Opera Company, Orchestre Symphonique de Montréal en de New Israel Opera. 

In 2019 ontving Azrieli de National Order of Quebec (Chevalière du Québec) voor haar verdiensten als uitvoerend artiest. Bekend om haar veelzijdigheid als zangeres bracht zij verschillende albums uit, waaronder haar meest recente met Tamir Hendelman – Secret Places: A Tribute to Michel LeGrand

Sharon Azrieli zingt Shalom Rav, het Lied voor de Vrede, 2015

Frankly Sharon

Haar eerdere album Frankly Sharon met Tony Award winnend componist Frank Wildhorn werd door critici uitvoerig geprezen. Vertalingen voor het album in het Frans, Italiaans en Hebreeuws werden door Sharon zelf gemaakt. Andere CD’s zijn onder meer: Sharon Azrieli Sings Broadway (met arrangeur Marvin Laird), The Gift of Joy, Rare French Arias of the 19th Century, en Fiddler on the Roof (in het Yiddish). 

Chazzan

Ze is chazzan (voorzanger) in de synagoge in Montréal en creëerde een speciaal concert met Joodse liederen dat op 14 juni zal worden gepresenteerd. Sharon wordt begeleid door pianist Hans Schellevis die een internationale reputatie opbouwde als operabegeleider in Nederland en ook in het buitenland. Sharon zal tijdens haar recital de gekozen liederen voorzien van een beknopte toelichting.

Azrieli Foundation

Naast haar indrukwekkende loopbaan als zangeres is Sharon Azrieli zeer actief als bestuurslid van de Azrieli Foundation, een fonds dat haar vaders vermogen beheert. Dit Azrieli fonds ondersteunt in Canada en in veel andere landen culturele en sociale projecten financieel zoals het Caretakersfonds, de Azrieli wetenschapsbeurzen, de muziekprijzen voor bijzondere uitvoering en composities en het Azrieli Holocaust Memorial Fonds.  


Meer informatie over de Jacob Israël De Haan maand ter ere van zijn 100ste sterfdag en over het recital van Sharon Azrieli op vrijdagavond 14 juni in de Uilenburgersjoel. 

cover: plafond met raam Uilenbugersjoel, foto Bloom, 2023

Over Hans Nieuwenhuis 1 Artikel
Hans Nieuwenhuis werkte de afgelopen veertig jaar als acteur, schrijver, presentator, decor, licht- en kostuumontwerper maar vooral als operaregisseur. Nieuwenhuis richtte in 1990 Opera Studio Nederland op, waarin vele Nederlandse jonge operazangers een succesvolle nationale en internationale start konden maken als professioneel zanger. Sinds 2013 is Nieuwenhuis algemeen directeur van de Orfeo Foundation, advies en begeleiding van jonge zangers, regisseurs en dirigenten bij de opbouw van een carrière in de internationale theater- en opera wereld. In 2012 werd Hans Nieuwenhuis benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Meer info: www.hansfmnieuwenhuis.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*