Biden: Israël komt alleen te staan op het wereldtoneel

Salomon analyseert

illustratie bij Salomon analyseert: Françoise Nick

Er zijn zeer extremistische religieuze en ook seculaire Israëli’s die dromen van wederopbouw van de nederzettingen in Gaza die in 2005 op last van premier Ariël Sharon werden ontruimd.

Een van hen is de minister van nationale veiligheid Itamar ben Gvir die deze droom hardop droomt en geen Palestijnen meer in Gaza wil zien.

Voorverkiezingen in Michigan

Het viel me op dat de Amerikaanse president Joe Biden Ben Gvir deze week bij naam noemde toen hij over de zeer extreme Israelische regering sprak. Ik veronderstel dat Biden zich zo uitdrukte in de hoop dat hij de Democratische voorverkiezingen in Michigan zou winnen. 

Hij heeft gewonnen maar de uitslag is voor hem toch zeer verontrustend. Want de Palestijns-Arabische minderheid in die staat, die in 2020 nog op hem stemde, liet het deze week afweten. Die stemde blanco uit protest tegen Biden’s permanente militaire en diplomatieke steun aan Israël. 

Als er in dit stemgedrag geen verandering komt zou Biden in november dit jaar wel eens de staat Michigan kunnen verliezen en daardoor ook in november 2024 het presidentschap. Michigan is wegens het grote aantal kiesmannen cruciaal voor zijn herverkiezing.

Noodkreet uit Washington

Het presidentschap van Biden wankelt als groeiend ongenoegen – zeg maar woede – over zijn steun aan Israël. De Amerikaanse president heeft in zijn frustratie over het snel oplopende aantal door Israël gedode Gazanen Netanyahu gewaarschuwd dat Israël alleen komt te staan op het wereldtoneel. 

Ik vermoed dat Tom Friedman, de invloedrijke columnist van de New York Times, na een vertrouwelijk gesprek met Biden in zijn column deze week schrijft dat de wereld zich van Israël afkeert. De internationale aanvaarding van het land staat op het spel. Dat is meer dan een waarschuwing. Het is een noodkreet uit Washington bestemd voor Netanyahu.

Erkenning Palestijnse staat

Hoe zou Israël haar internationale waardigheid kunnen herwinnen? Er is slechts één antwoord: het erkennen van het Palestijnse recht op een Palestijnse waarvan ook de Gazastrook deel van uitmaakt.

Ik besef heel goed dat de obstakels naar een einde van het Israelisch-Palestijns conflict toren hoge zijn. 

Hoe kan en moet Israël’s veiligheid worden gegarandeerd? Kan Palestina democratisch worden en de terreur van zich afschudden?

Dat kan als de VS, de EU en de Arabische landen waarmee Israël banden onderhoudt hun schouders zetten onder de wederopbouw van Gaza, in fasen Israël’s veiligheid garanderen en de Palestijnse staat ondersteunen. 

Associatieverdrag met de EU

Israël zou een associatieverdrag met een militaire dimensie met de EU kunnen sluiten, een diplomatiek patroon dat niet in de la van de EU ligt. Het zou de Israeli kunnen bevrijden van hun op 7 oktober opgelaaide angst/psychose. 

Motie van wantrouwen 

Een voorwaarde is dat Israëls leiders inzien dat de ontkenning van het Palestijnse zelfbeschikkingsrecht na 1967 tot de huidige motie van wantrouwen van de wereldopinie heeft geleid. 

Dat is de les die Netanyahu en zijn opvolgers snel zouden moeten leren om Israëls bestaansrecht internationaal geloofwaardig te houden.

Over Salomon Bouman 139 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*