Bomba Pop, de nieuwe cd van de Amsterdam Klezmer Band 

klezmer muziek

portret van zanger Alec Kopyt tegen vrolijk gekleurde achtergrond

In een afgeladen dansend en feestend Paradiso presenteerde de Amsterdam Klezmer Band donderdag 1 februari haar nieuwe cd Bomba Pop. 

De sfeer was al in de rij voor de deur uitgelaten. Achter mij vertelde een jonge vrouw voor welke band zij haar vrienden voor haar verjaardag had uitgenodigd. “Ik hou wel van Balkanmuziek,” riep er een. 

“Balkan, Balkan? Klezmer is Joodse muziek” riep ik terug. “De joden brachten het mee uit Oost-Europa, ook uit de Balkan, maar het heeft Joodse roots”. 

Gelukkig kreeg ik veel bijval. Ik mopperde nog iets over bruiloften en bar mitswa’s maar de consensus was dat het vrolijk is, en dat is het. 

Alle sores vergeten

Een kleine twee uur danste uitverkocht Paradiso erop los. Even konden we alle sores vergeten en voelden we weer hoe mooi het kan zijn, hoe muziek verbroedert. 

Op tournee in Marokko had de band een Marokkaanse zanger ontmoet die in Amsterdam bleek te wonen. Ook hij was deze avond van de partij.

Het publiek In de bomvolle zaal was tot mijn verbazing nog wel erg ‘wit’, terwijl de vrolijke en soms melancholieke muziek toch invloeden uit allerlei culturen bevat. De sound, hoe divers ook, is altijd aanstekelijk. Het uptempo nummer Bomba stal overduidelijk de show, maar ook op de wat melancholieke nummers werd in de zaal aandachtig gereageerd. 

Amsterdam Klezmer Band in Podium Witteman

Wereldmuziek

De band speelt ook net zo makkelijk op een bruiloft in Wolvega als in het multiculturele centrum Mezrab en is herhaaldelijk te gast in binnen- en buitenland vaak samen met andere vertegenwoordigers van wereldmuziek zoals bijvoorbeeld het Amsterdams Andalusisch Orkest en Turkse Zigeunerorkesten.  

Met nummers als Do It In Amsterdam en Joey’s Hora verloochenen ze hun klezmer en Amsterdamse afkomst niet. 

Een stem gedrenkt in zijn geboortestad Odessa.

De Oekraïense zanger Alec Kopyt, bandlid van het eerste uur, voorziet de band van een stem gedrenkt in de traditie van zijn geboortestad Odessa. De uitgebreide blazerssectie zorgt naast de balkan- en klezmersound voor de nodige funk, jazz, ska en hiphop en brengt onder leiding van saxofonist Job Chajes zonder uitzondering een hele zaal in beweging.  

Bomba Pop cover cd

Klezmer Academie

Met haar specifieke geluid staat de band op de schouders van de oorspronkelijke vertolkers van de klezmer uit Oost-Europa. Omdat die bron om welbekende redenen is opgedroogd schrijven de leden veel hun muziek nu zelf en hebben zij sinds enige tijd ook een eigen Academie opgericht. Via tutorials en Klezmer Play Along Books delen zij hun 25 jarige ervaring met Klezmer- en Balkanmuziek, van toonladders tot akkoorden, tot grooves en ritmes, en hun inspiratiebronnen.

Energiek als altijd

25 jaar oud, maar de band swingt nog even energiek als altijd. Voor het 750-jarig bestaan van Amsterdam organiseren zij een festivalweekend in het Bimhuis. We kijken ernaar uit. Met deze aanstekelijke muziek gaan de voetjes vanzelf van de vloer.

Zanger Alec Kopyt wijst de weg naar Paradiso


cover: still uit de video Alec Kopyt wijst de weg naar Paradiso

Over Anita Frank 22 Artikelen
Anita Frank initieerde en participeerde, na haar studie theaterwetenschap en kunstgeschiedenis, in talloze projecten in het theater, de openbare ruimte en op het terrein van cultureel erfgoed onder andere voor de Gemeente Amsterdam. Daarnaast adviseert zij kunstenaars en culturele initiatieven. Voor het Joods Museum maakte zij onder meer de foto installatie Joods Leven. Levensmotto: van cultuur krijg je nooit genoeg!

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*