Voor Twaalven, onvoorspelbare Micha Wertheim doet dit jaar de oudejaarsconference

31 december 20.00 uur NPO 1

tekening van Micha Wertheim met oliebollen boven zijn hoofd

Eindelijk is het zover. Uw lievelingscabaretier, die door anderen niet begrepen wordt, maar die u wel kunt waarderen, mag het oude jaar afsluiten op NPO 1.


Eigenlijk heeft Micha Wertheim met deze aankondiging op Het Micha Wertheim Genootschap alles al gezegd dat over hem moet weten.

Zijn shows blinken uit door onvoorspelbaarheid. De Volkskrant plaatste hem nadat bekend was geworden dat hij de oudejaarsconference zou spelen in het rijtje ‘minst waarschijnlijke kandidaten‘ voor deze conference omdat deze ‘niet per se bekendstaan om het bespreken van nieuwsfeiten en politiek in hun shows’.

Het komt voor dat de cabaretier Wertheim zelf niet aanwezig is maar het publiek het werk laat doen zoals in de show Micha Wertheim ergens anders waar hij een allerschattigst robotje inzette.

Of in deze video waarin Wertheim zichzelf, voor heel even, interviewt:

Hoe zijn shows te typeren?

Als uitdagend puzzelstuk? Conceptueel? Verrassend? Origineel? In het geval van een eerste kennismaking met zijn shows geef ik een advies: blijf vooral kijken, uw inzet en geduld wordt zeker beloond!

Jonge bezoekers van zijn website Het Micha Wertheim Genootschap weten hem ook te waarderen. Hij krijgt daar reacties als: ”Zo’n authentieke gast Micha. Luistert echt en denkt na over hoe hij reageert. Probeert ook niet zo hard grappig te zijn.’’ En: “Ik ben zo blij dat er zelfs heden ten dage mensen zijn die Micha leuk vinden. Leuk dat Micha er was. Ja leuk, wel leuk ja”.

Dus ga kijken. En als het toch niet uw ding is zapt u gewoon verder naar André Rieu vanuit Maastricht op NPO 2.

Hier een echte Rieu in New York:

André Rieu, Live at Radio City Music Hall

Voor Twaalven

Neen toch, deze Oudejaarsavond hebben we maar één kijktip: de onweerstaanbare Micha Wertheim met zijn show Voor Twaalven die start om 20 uur op NPO 1.

Over Anita Frank 21 Artikelen
Anita Frank initieerde en participeerde, na haar studie theaterwetenschap en kunstgeschiedenis, in talloze projecten in het theater, de openbare ruimte en op het terrein van cultureel erfgoed onder andere voor de Gemeente Amsterdam. Daarnaast adviseert zij kunstenaars en culturele initiatieven. Voor het Joods Museum maakte zij onder meer de foto installatie Joods Leven. Levensmotto: van cultuur krijg je nooit genoeg!

4 Comments

 1. Ik ga kijken, Anita.
  Ben over het algemeen niet zo’n fan van het huidige cabaret, maar Micha is een buiten-categorie!
  Joke

 2. Ik was bij de try out in Amstelveen en het was om eerlijk te zeggen niet grappig, langdradig, zonder boodschap.
  Slechte keus voor een Oudejaars conferentie.

 3. Uitgenodigde vertelling

  deze drie wijzen
  staan symbool voor gastvrijheid
  van ooit, zoals bij

  presocraten – zodanig
  raapt getuigenis bijeen –

  Micha Wertheim leeft
  de Messias voor, met het
  andere, door steeds

  met gewoonten te spelen:
  wij als improvisatie..!

  Opgedragen aan de eeuwige namen

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*