White Christmas en andere seculiere kerstliedjes zijn ongekend populair (en werden vaak geschreven door Joodse componisten)  

getekende vrouw in witte jurk met gekleurde kerstballen

Na het enorme succes van Irving Berlin’s White Christmas gezongen door Bing Crosby was het hek van de dam. De Joodse componist Irving Berlin liet zien dat je in Amerika als niet-christen een populair kerstlied kon schrijven.

Goed voorbeeld doet goed volgen. Na Crosby’s succes in het oorlogsjaar 1942, gingen Joodse liedjesschrijvers zich toeleggen op het maken van kerstliedjes. Hun liedjes hadden vaak een seculiere inslag zoals het bekende Let It Snow! Let it Snow! Let it Snow!

De voornamelijk Joodse songwriters in New York en de componisten in Hollywood, Los Angeles, creëerden een seculier repertoire dat toegankelijk was voor het grote publiek. Het voelde écht Amerikaans aan voor het grote publiek. Zoals het al genoemde Let it Snow! Let it Snow! Let it Snow! en songs waar geen christelijk woord bij komt kijken zoals Rudolph the Red-Nosed Reindeer, The Christmas Song (Chestnuts Roasting on an Open Fire).

Nostalgie en folklore 

In de veertiger en vijftiger jaren van de vorige eeuw werd de invloed van marketing steeds belangrijker en Joodse componisten maakten handig gebruik van de nostalgie en folklore rond Kerstmis. 

In die tijd was de entertainmentindustrie booming. Hollywoodfilms en -musicals speelden een belangrijke rol in de Amerikaanse economie. 

Witte Kerst

Van White Christmas geschreven door Irving Berlin zijn meer dan vijfhonderd verschillende versies opgenomen. Hieronder de beroemde uitvoering van Bill Crosby.

The American Dream

De ‘Joodse kerstliedjes’ passen perfect in het sprookje van The American Dream. Eerste en tweede generatie Joodse immigranten konden via deze seculiere liedjes assimileren (zonder christelijk te worden) en daardoor een nieuwe Amerikaanse identiteit verwerven.

Kerstmis gaf de niet-christelijke immigranten een kans om te laten zien dat ze échte Amerikanen waren door zich als het ware in te kopen in het seizoen, met alle pracht en praal en toeters en bellen die erbij hoorden.

Niets-aan-de-hand liedjes

De hier besproken ‘Joodse kerstliedjes’ hebben geen moeilijke melodieën of complexe harmonische structuren en je vindt in de teksten nauwelijks referenties naar het christelijke Bijbelverhaal van de geboorte van Jezus.

Het zijn echte niets-aan-de-hand liedjes met een sterk verlangen naar een ideale romantische wereld met vrede op aarde en in de mensen een welbehagen.

White Christmas geschreven door Irving Berlin en uitgevoerd door Bing Crosby en vele anderen. Er zijn meer dan vijfhonderd verschillende versies opgenomen van dit lied.

Laat het sneeuwen!

Let It Snow! Let it Snow! Let it Snow! geschreven door Sammy Cahn en Jule Styne werd onder meer uitgevoerd door Frank Sinatra, Dean Martin, Jessica Simpson, Michael Bublé en Aaron Neville

Hieronder de versie van Frank Sinatra.

Frank Sinatra met Let It Snow! Let it Snow! Let it Snow!

Santa Baby

Santa Baby werd geschreven door Joan Javits en Phil Springer. Het werd uitgevoerd door onder meer Eartha Kitt, Madonna, Kylie Minogue, Taylor Swift, Trisha Yearwood, Ariana Grande en Gwen Stefani

Eartha Kit met Santa Baby geschreven door Joan Javits en Phil Springer

Rock around de kerstboom

Rockin’ Around the Christmas Tree geschreven door Johnny Marks en uitgevoerd door onder andere Brenda Lee. NRC wist daags na publicatie van dit artikel weten dat deze uitvoering van Brenda Lee voor het eerst (in 65 jaar!) op nummer één staat in de Verenigde Staten. Zie Koddige Kerstoma Brenda Lee.

Brenda Lee met Rockin’ Around the Christmas Tree geschreven door Johnny Marks

Ik wens u fijne feestdagen en een goed, gezond, veilig en vredig 2024.


Over Niels Falch 8 Artikelen
Dr. Niels Falch (1960) promoveerde in 2020 met een proefschrift over de invloed van Joodse muziek op de Amerikaanse populaire muziek in de eerste helft van de vorige eeuw. Hij is gespecialiseerd in popmuziek en songwriting en als onderzoeker verbonden aan het Kunst, Cultuur en Media departement bij de Rijksuniversiteit Groningen. Falch werkte als muziekproducent en muzieksamensteller in de entertainmentindustrie in het Gooi en vervolgens als muziekdocent in het Voortgezet Onderwijs. Niels Falch is bestuurlijk actief bij Joods Maatschappelijk Werk, het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland en als toezichthouder in de culturele sector.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*