Wie zijn wij, wat is ons leven?

nitzaviem-wajelech

beeldmerk Parasja

Deze week lezen we parasjat nitzaviem-wajelech. We zijn precies een week voor Rosj Hasjana dat ondanks alle opmaten er naartoe (de maand eloel, het sjofar blazen) toch weer plotseling lijkt op te doemen. 

Inkeer! Inkeer! Lijkt deze tijd ons toe te roepen. In deze rouwweek na het sterven van moreenoe harav rabbi Leo Mock z”l overheerst het gevoel van kwetsbaarheid. ‘Wie zijn wij, wat is ons leven?’, om de Jom Kipoer-liturgie te parafraseren. Wat laten we achter?

In de marge van de parsje

Leo beschreef zijn kijk op de parsjiot in het boekje ‘In de marge van de parsje’, zo’n vijftien jaar geleden. Het is niet verrassend dat hij het inclusieve van dat moment van hernieuwde acceptatie van het verbond door het hele volk benadrukte.

‘Jullie staan vandaag allen voor de Eeuwige, jullie God, jullie stamhoofden, oudsten, beambten – heel Israel. Jullie kinderen, vrouwen, de vreemdeling die in jullie midden is – van de houthakker tot de waterdrager.’ 

‘De tekst suggereert een sfeer van gelijkheid’, schrijft Leo, ‘iedereen neemt het verbond vrijwillig op zich.’ De consequenties van het al dan niet naleven van het verbond, hebben sterke verbinding met het thema van de Hoge Feestdagen, de tesjoeva, de inkeer. 

Want ‘dit gebod is niet iets wonderbaarlijks of iets verwijderds’ (dvarim 30:11). Je kunt het gebod zelf volbrengen, het is niet ergens ver weg, in de hemel. 

Welk gebod? Volgens onder andere Nachmanides verwijst ‘dit gebod’ naar het gebod tot doen van tesjoeva.

Week voor Rosj Hasjana

Een week voor Rosj Hasjana lijkt Tora ons erop te wijzen dat het echt niet zo moeilijk of bovenmenselijk is om tot inkeer te komen, zowel in je hart als in je spreken en je handelen. 

Leo eindigt dan met de volgende woorden: 

“Misschien is het wel makkelijker dan we denken. Tesjoeva doe je gewoon – je houdt op hetgeen te doen waarmee je wilt stoppen. Zo makkelijk is het. Hoewel ontwenningsverschijnselen, verlangens naar de ‘verboden vrucht’ en verleidingen natuurlijk op de loer liggen…”

Tesjoeva doe je gewoon. Zo makkelijk is het.

Sjabbat sjalom en nog vele jaren

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*