Hoor hen zingen, hoe vrouwen in Kamp Vught de moed erin hielden

24 september première

portret een zingende Mirjam van Dam

Liederen en verhalen van vier bijzondere gevangenen van Kamp Vught in de Tweede Wereldoorlog: De verzetsstrijdsters Hetty Voûte & Gisela Söhnlein, de dichter David Koker en de diamantbewerkster Lotty Veffer. Muziektheater-documentaire door Da Vida, in Nationaal Monument Kamp Vught.

De Studenten Hetty Voute en Gisela Söhnlein schrijven en zingen tijdens hun gevangenschap relativerende teksten over het kampleven op bestaande liedjes onder de naam Pooh & Piglet, waarmee ze de moed erin houden en hun medegevangenen afleiding bieden.
“Draaien, altijd maar draaien, en naar de haaien gaan we toch nooit!”

De Joodse student David Koker houdt in kamp een dagboek bij op vloeipapier, dat hij naar buiten weet te smokkelen, waardoor het na de oorlog kan worden uitgegeven. Ook schrijft hij gedichten en treedt hij samen met zijn broertje Max op in kamp Vught.

Men kan in de ochtendwind het voorjaar raden
en uit de vlakte stijgt een klare damp
het licht valt in een zonnige genade
over de rode huizen van ons kamp
Hij overleeft de kampen niet.

De Joodse diamantbewerkster Lotty Veffer overleeft de verschrikkingen in verschillende kampen als enige van haar familie, dankzij haar tewerkstelling bij Phillips, haar vriendschappen en domweg geluk.


Gisela Söhnlein, Hetty Voûte, Lotty Veffer en David Koker

Ode aan menselijkheid, humor en muziek

De vier personages geven elk een ander beeld van het kampleven in Vught. Allen geven blijk van ongelofelijke veerkracht en relativeringsvermogen.
Deze muzikale voorstelling is een ode aan menselijkheid, humor en muziek in tijd van oorlog.

Mirjam van Dam, Monique de Adelhart Toorop, Harpert Michielsen en Jetta Starreveld (beeld Candide Rietdijk)

Zang en tekst:
Mirjam van Dam
Monique de Adelhart Toorop
Jetta Starreveld
Harpert Michielsen

Regie:
Eva Bauknecht

Deze voorstelling zien?

Kijk in de Agenda  over deze voorstelling en andere optredens van Mirjam van Dam
Op de website van Nationaal Monument Kamp Vught vind je informatie over de kaartverkoop voor 23 of 24 (première) september 2022.

Over Mirjam van Dam 12 Artikelen
Mirjam Davida van Dam (Amsterdam, 22 april 1970) is jazzzangeres, koordirigent en zangdocent. Zij is vaste zangeres bij The Happy Feet Orchestra en The Jewish Jazz Band, en zingt met vocal group FourVoices. Zij maakte vele voorstellingen waaronder How to get rid of Bette Midler, Ella (over het leven van Ella Fitzgerald) en Dead Singers Society (over het leven van Billie Holiday, Etta James, Judy Garland, Janis Joplin, Whitney Houston en Amy Winehouse). Zij co-produceerde twee voorstellingen over muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog: Door de nacht klinkt een lied (over Conny Stuart, Jetty Paerl en Jetty Cantor) en Hoor de vrouwen zingen (over Gisela Söhnlein, Hetty Voûte, Lotty Huffener-Veffer en David Koker). Mirjam van Dam is de dochter van Rozette Kats (1942, vakgroepsecretaresse bij de UvA), oud-bestuurslid van de Stichting Sobibor en gastspreker voor Herinneringscentrum Westerbork. In 2023 sprak Kats names de Holocaust-overlevenden in de Bondsdag in Berlijn, waarover Mirjam in deze krant verslag deed. Mirjams vader was Alfred Raoul van Dam (1928-1990), leraar Nederlands en voordrachtskunstenaar.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*