Jesjiewe-misser in Rusland eind negentiende eeuw

fragment uit spotprent over Leon Trotski

Omstreeks 1885 kwam de papa van Lev Davidovitsj Bronstein bij de Rosj Jesjiewe* in zijn dorp Janivka, nu Bereslavka, en vroeg hem zijn zoon in zijn Jesjiewe op te nemen. 

Natuurlijk willen we dat graag doen, dat kost zoveel roebels. Ik heb geen geld zei de arme man. Maar ik verzoek je met klem om hem toch op te nemen, want ik weet zeker dat hij anders het verkeerde pad op gaat.

Zonder geld geen Jesjiewe, antwoordde de Rosj Jesjiewe. De volgende twee jaren bleef de arme Bronstein in de weer zijn zoon Lev op de Jesjiewe te krijgen. Tevergeefs.

Dertig jaar later komt pa Bronstein de Rosj Jesjiewe tegen. Weet je nog wie ik ben? Nee, geen idee. Ik heb je gesmeekt mijn zoon Lev op te nemen in jouw Jesjiewe. Zijn naam is nu Trotski, hij heeft het Rode Leger opgericht en heeft vele tienduizenden doden op zijn geweten. 

*Rosj Jesjiewe: hoofd van Talmoedhogeschool

Over Trotski (1879 – 1940)

Leon Trotski verruilde zijn joodse status voor het christendom om ‘aan te sluiten bij het Russische proletariaat’. Hij was een Russisch-marxistische revolutionair en theoreticus, stichter en eerste leider van het Rode Leger. Trotski stond bekend als een geweldige redenaar, maar ook als bruut man die niet zoveel gaf om een mensenleven. Vanaf 1924 raakte hij in conflict met Jozef Stalin, waarna hij in 1928 de Sovjet-Unie ontvluchtte. Stalin wist hem op te sporen en liet Trotski in 1940 In Mexico vermoorden. Zie voor meer info Historiek

Over Ephraïm Goldstoff 65 Artikelen
Ephraïm Goldstoff (1949) groeide op in de oude Joodse Plantagebuurt tegenover Artis. Na het Maimonides volgde hij verschillende opleidingen in de diamantwereld. Goldstoff vervult vele bestuurlijke functies onder meer voor Bnei Akiwa, Oost-Joods Verbond, OSE (Organisation Secours aux Enfants), Young Leadership CIA, The Feuerstein Institute (Jerusalem). Hij is bestuurslid van Maccabi tennis en van de RAS (Rav Aron Schuster Synagoge) en de Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg. Goldstoff is voorzitter Stichting Naleving Washington Principles, raadslid NIHS, lid ledenraad Joods Maatschappelijk Werk, voorzitter Stichting Dutch Friends of The Feuerstein Institute. Ephraïm Goldstoff is zelfstandig ondernemer in oude en antieke juwelen en edelstenen. Nog steeds werkzaam en kantoorhoudend in de Diamantbeurs.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*