Olie op het vuur. Is een Israëlisch/Saoedi-Arabische coalitie denkbaar?

illustratie bij Salomon analyseert: Françoise Nick

Niet zo lang geleden maakte de Amerikaanse president Joe Biden de Saoedi-Arabische kroonprins Mohammed Bin Salman uit voor een paria. Deze dubieuze eer dankte de autoritaire heerser in Jeddah aan zijn nog niet voor honderd procent bewezen moord op de Saoedi-Arabische journalist Jamal Khashoggi. Deze bekende, voor de Washington Post werkende, journalist werd met een list naar het Saoedische consulaat in Istanboel gelokt en werd daar in mootjes gehakt.

Een paria dus deze Bin Salman, een man die je uit die weg gaat.

Dingen veranderen onder invloed van de Russische oorlog tegen Oekraïne zo snel dat de Amerikaanse president in mei de kroonprins volgens de New York Times van 16 maart zal verschonen van zijn paria-status. Als het om olie gaat glijdt iedere smet van de glibberige kroonprins af. En daar gaat het om. De komst van de Amerikaanse president naar Jeddah is een logische consequentie van het Amerikaanse sanctiebeleid tegen Rusland. Hoe meer olie Saoedi-Arabië oppompt uit haar enorme reserves des te moeilijker zal het voor Vladimir Poetin worden Russische olie tegen hoge prijzen op de wereldmarkt te brengen. Met dat doel voor ogen krijgt de kroonprins Bidens zegen. In de harde realpolitiek gaan mensenrechten in rook op, ook al werden deze week 81 mensen in Saoedie-Arabië terechtgesteld.

Er zit ook een duidelijke Israëlische invalshoek aan het aanstaande bezoek van Biden aan Jeddah. Mocht tegen die tijd het nucleaire akkoord met Iran zijn bezegeld dan klinken in Jeruzalem, in Jeddah en in andere Soeni-Arabische hoofdsteden de alarmbellen. De angst voor een nucleair Iran is echt groot. Joe Biden komt de angsthazen geruststellen.

Ja, Amerika trekt zich wat terug uit het Midden-Oosten met het scherpe oog gericht op China, maar deze olierijke regio wordt natuurlijk niet aan haar lot overgelaten.

Er moeten nieuwe coalities worden gevormd waarbij de VS op de achtergrond een belangrijke rol blijft spelen in dit deel van de wereld.

Is een Israëlisch/Saoedi-Arabische coalitie denkbaar? Het spectaculaire verrassende antwoord is ‘ja.’ Ik moest het wel even goed lezen en checken maar Mohammed Bin Salam, die kroonprins, heeft gezegd dat Israel een potentiële geallieerde is. Het is geen Poeriemgrap lezers van De Vrijdagkrant. Dit nieuwe geluid uit het zeer strenge Islamitische Saoedi-Arabië is de verrassing van het jaar.

De Israëlische vlag in Jeddah? President Chaim Herzog op bezoek bij de kroonprins? Het zou zomaar kunnen in een Midden-Oosten dat ook de invloed ondergaat van de de Russische agressie tegen Oekraïne.

Over Salomon Bouman 154 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*