Oeman in de Oekraïne, heilige plaats van de Breslower chasidiem, gebombardeerd

massameeting chasidim in Uman

‘Wie luistert weet wat.’ Dat is de nieuwste slogan van de NPO radio om mensen te prikkelen naar het nieuws te luisteren.

Ik werd donderdagochtend opgeschrikt door een bericht van CNN dat Russische raketten/en of vliegtuigen Oeman (of Uman) hebben gebombardeerd. De nieuwslezer van CNN vroeg zich af wat de Russen bezielden een bekend en geliefd Joods bedevaartsoord aan te vallen. ‘Daar zijn toch geen militaire objectieven,’ voegde hij er aan toe.

In Oeman ligt het graf van de in 1810 overleden rabbijn Nachman.

Rabbijn Pini Dunner in Oeman met dekabbalistische formule gebaseerd op de vier letters in het Hebreeuwse alfabet voor de naam Nachman

Niet zomaar een rabbijn maar een vereerde rabbijn, de stichter van de Chasiddische Breslow beweging. Voor de aanhangers van deze beweging is de rabbijn een heilige. Vandaar dat tienduizenden Chassidiem Rosh Hashana bij het graf van de rabbijn vieren. Oeman is een begrip in Israel. In 2010, de tweehonderdste sterfdag van rabbijn Nachman kwamen zeventigduizend aanhangers van Breslow naar Oeman om die verjaardag, als dierbare herinnering aan hem, te vieren.

Zou het graf door Russische granaten zijn beschadigd? 

Aanvankelijk had Israel geen andere keus dan zijn neutraliteit tussen de VS en Rusland te bewaren.

Israel is voor zijn veiligheid afhankelijk van Washington, maar moet rekening houden met Russische belangen in Syrië. Raketaanvallen op wapenleveranties aan Hezbollah, via Syrische grondgebied worden door Israel met Rusland gecoördineerd. Dat gebeurde zelfs donderdagochtend nog toen de Russische invasie in volle gang was. 

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken reageerde snel en verklaarde bits dat de Hoogvlakte van Golan Syrisch grondgebied is en Israëlische plannen daar nog meer nederzettingen te plaatsen illegaal zijn.

Israëls keuze voor het Westen wordt in het rancuneuze Kremlin niet gewaardeerd. 

====

wat achtergrond info van de redactie

Oeman (Oekraïens: Умань, [ˈumɑɲ]) is een stad ten zuiden van Kiev richting Moldavië. De stad heeft een kleine 100.000 inwoners. Tot de Tweede Wereldoorlog had Oeman een grote Joodse gemeenschap. De 17.000 Joodse inwoners werden door de Duitsers om het leven gebracht.

Chassidische Joden in Oeman

In Oeman stierf in 1810 Nachman van Breslov, de rebbe van de chassidische Breslov-beweging. Zijn graf wordt jaarlijks met Rosj Hasjana bezocht door een toenemend aantal pelgrims, veelal uit Israël. In 2010, het tweehonderdste sterfjaar van de rebbe, waren dat er rond de 50.000. Het waren zowel chassidische als seculiere zoekers naar spititualiteit, zo schrijft Yuval Avivi in Al-Monitor, blad met achtergrondartikelen over het Midden Oosten, zie Al Monitor.

cover: beeld: de Rebbe Na’hman van Breslev uit het Franstalige blad Tsidkat Eliaou

Over Salomon Bouman 80 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

2 Comments

 1. Grote ramp is dat de Breslauer Chassidim noodgedwongen bij hun echtgenotes moeten blijven op Rosj Hasjana…..

 2. Elke oorlog is een gemiste kans op vrede, een mislukte poging door overleg en begrip tot elkaar te komen. De oorlog in de Oekraïne was conflict in wording, in Amerika werd door experts (1) gewaarschuwd, dat de gestage uitbreiding van de Amerikaanse invloedssfeer in Oost-Europa vroeg of laat tot een conflict met Rusland zou leiden. De geschiedenis leert dat waarschuwende stemmen zelden gehoord noch begrepen worden.
  Nu, wat eertijds slechts een duistere analyse-voorspelling van geopolitieke machtsverhoudingen was, dagelijkse werkelijkheid in de Oekraïne geworden, zie je onvermijdelijk het verschijnsel van propaganda ontstaan, om de gemoederen aan een kant te krijgen.
  Toen de TV toren in Kiev werd beschoten werd daar meteen aantoegevoegd dat het Babi Yar holocaust monument was beschadigd, een bericht dat klakkeloos overal werd herhaald, al gauw bleek uit tv beelden van de omgeving van het monument dat niets beschadigd was, maar het duurde nog enige dagen voor dat expliciet werd vermeld (3), ook de bewering dat Uman was gebombadeerd, was een half bericht, er was gevochten in de omgeving, foto’s genomen vanaf het graf van de Alte Rebbe lieten rookpluimen aan de horizon zien (4).
  Dat oorlog een woord is voor menselijke ellende en lijden dat je niemand toewenst, lijkt vanzelfsprekend, maar evenwichtige berichtgeving over een oorlog ook, want in elke oorlog zie je het verschijnsel dat mensen elkaar demoniseren, waardoor haat eerder toeneemt dan afneemt.

  1. https://youtu.be/JrMiSQAGOS4
  Why is Ukraine the West Fault? Featuring John Mearsheimer, the R. Wendell professor in Political Science and co-director of the program on International Security Policy at the University of Chicago, lecture september 2015
  2. https://www.theamericanconservative.com/articles/the-causes-of-the-war/
  3. https://www.timesofisrael.com/babyn-yar-memorial-wasnt-hit-but-zelensky-finds-tool-to-rally-jews/
  4. https://collive.com/hundreds-find-shelter-at-alter-rebbes-ohel-in-ukraine/

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*