Verzamel je gebroken stukken en herbouw

Wejakheel

beeldmerk Parasja

Familie heb je, vrienden kies je. En dat laatste loont het meest: van vrienden word je doorgaans gelukkiger én gezonder, dat bleek onlangs uit een Amerikaans grootschalig onderzoek. En in die conclusie kan ik me zeker vinden. Niet dat mijn balboekje vol staat met vrienden, zeker niet. Echte vrienden zijn dun gezaaid maar ik weet, de twee vrienden die het dichtst bij me staan, die zijn er voor me, dag en nacht.

Groot was dan ook de schok begin deze week toen mijn beste vriendin een hartstilstand kreeg en sindsdien in coma ligt. Na het eerste ongeloof en de schrik die er op volgde, kwam het gevoel van in actie moeten komen. Afgezien van enkele praktische zaken sta je in dit soort situaties feitelijk met je handen op je rug. Je bent in afwachting van waar de dokters mee komen en het enige wat je kan doen is hopen op en bidden voor een positieve wending in deze nachtmerrie.

ononderbroken verbinding

Deze week lezen we in parasja Wajakheel lezen opnieuw over de bouw van de Misjkan, de draagbare tabernakel in de woestijn. De bouw vond plaats na de zonde van het Gouden Kalf, wat een breuk veroorzaakte tussen God en het Joodse volk. Was de bouw van Misjkan voorbehouden aan enkele bevoorrechte leden van de gemeenschap? Zeker, niet. We bouwden de heilige Misjkan als een gemeenschap en elke stam kampeerde eromheen. Want de kracht van een gemeenschap ligt in een cirkel van ononderbroken verbinding, gericht naar het centrum, de Bron waaruit onze ware kracht voortkomt.

wentel niet in wanhoop

De boodschap van Wejakheel is: verzamel je gebroken stukken en herbouw. Bouw een heilig heiligdom. Verzand niet in wanhoop, maar herstel, repareer. Niet wentelen in wanhoop. God gaf ons een spiritueel kompas waarmee we ons weer kunnen oriënteren zelfs nadat het leven ons een zware slag toebrengt en we onze richting kwijt zijn. We kunnen in donkere tijden geen veerkracht creëren door alleen te hopen dat het goed komt. We moeten zelf in actie komen. En niemand kan dat alleen.

Gezamenlijk bidden voor mijn lieve vriendin geeft verbinding en geeft moed voor een goede afloop. Ik ben er van overtuigd dat de boodschap van de parasja niet voor niets valt in dezelfde week van bepaalde gebeurtenissen.

In een week van slecht nieuws en wanhoop is de boodschap van Wajekheel er een van hoop en vertrouwen. Moge we spoedig goede berichten horen.


Over Josefa Meijer 5 Artikelen
Josefa Meijer groeide op in Utrecht en verhuisde midden jaren '90 naar Amsterdam. Gaf twintig jaar Joodse les aan kinderen in Amsterdam en Winterswijk, zette zich in voor de sjoelcommissie van de CIZ-sjoel en is bestuurssecretaris van de Vrienden van de Blindenbibliotheek in Israël. Werkt als beleidsassistent voor een onderwijsinstelling.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*