Iedere steen heeft een naam

podcast serie

overzicht Namenmonument

Podcastserie naar aanleiding van het Holocaust Namenmonument

Oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen spreekt met familieleden van mensen die op dit monument vermeld staan. Wat betekent de oorlog nu nog? Is er een groot verschil tussen de generaties? En welke naam op het monument heeft voor hen de meeste betekenis? Iedere Steen heeft een gezicht is een podcastserie van WNL voor NPO Radio 1.

Aflevering 9 de volgende generaties luister

De Tweede Wereldoorlog heeft een belangrijke invloed op de nabestaanden van de Holocaustslachtoffers. Dat werkt soms generaties door. Voor sommigen is het omgaan met de oorlog zo ingewikkeld dat ze daarbij professionele hulp nodig hebben. In deze extra aflevering praat journalist Hans Jaap Melissen met psychiater Patricia Dashorst van Centrum ’45 over welke problemen zij ziet bij families en wat het centrum voor hen kan doen.

Aflevering 8 – David Lopes Dias luister

David Lopes Dias was een Hilversumse wethouder en verzetsstrijder. In het bijzijn van diverse nabestaanden is onlangs een struikelsteen voor hem geplaatst. Wat weten zijn klein- en achterkleindochter nog over hem? En waarom dacht kleindochter Nynke toen ze jong was, ten onrechte, dat haar ouders fout waren in de oorlog?   

Aflevering 7 – De zoektocht naar Maurits Perel Luister

De Utrechtse historicus Jim Terlingen bestelt struikelsteentjes voor de Joodse huisarts Maurits Perel die met zijn gezin woonde aan de Oudegracht. Terlingen denkt dat het mogelijk vergeten mensen zijn. Maar dan krijgt hij contact met een ver familielid van Maurits Perel.  


cover: still uit De Architect

Over Bloom 89 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, street-art en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Eindredacteur van De Vrijdagavond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*